TÉMA

Východočínské moře

Čína bagruje dno kolem tchajwanských ostrůvků. Regionální přetlačovaná má i zvláštní podoby

Vláda v Pekingu používá ve svém tlaku na Tchaj-wan i netradiční metody. K souostroví Ma-cu vzdálenému jen pár kilometrů od jí ovládaného území vysílá stovky lodních bagrů, které těží písek ze dna okolních vod. Ničí tak živobytí tamních rybářů, získávají surovinu potřebnou pro rozšiřování vlastních pobřežních měst a vyčerpávají tchajwanskou pobřežní stráž nutností neustálých zásahů. Netradičních metod geopolitické přetlačované je v regionu k vidění víc.
11. 1. 2022|

Americký torpédoborec vplul do ruských vod, tvrdí Moskva. Nejsou vaše, kontrují USA

Ruská vojenská loď vytlačila americký torpédoborec z ruských teritoriálních vod v Japonském moři na Dálném východě, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Torpédoborec USS John S. McCain třídy Arleigh Burke podle Moskvy pronikl dva kilometry za hranici mezinárodních vod do zálivu Petra Velkého, u kterého se nachází i město Vladivostok, kde je velitelství ruského Tichooceánského loďstva. Americké námořnictvo podle listu The Moscow Times uvedlo, že torpédoborec se pohyboval ve vodách, na které Rusko podle USA vznáší neoprávněné nároky.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 14:25|

Japonsko chce být uhlíkově neutrální do roku 2050, vsadí na solární elektrárny

Japonský premiér Jošihide Suga se přihlásil k závazku dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. Země by tak měla rovnoměrně vypouštět emise uhlíku a pohlcovat je z atmosféry. Opatření podle něj pro Japonsko představuje příležitost pro ekonomický růst, nikoliv hrozbu. Jde o zásadní změnu v japonském přístupu vůči klimatickým změnám.
26. 10. 2020|
Počasí

Sesuvy půdy, poničené domy a desítky obětí. Prudké deště dál pustoší Japonsko

Prudký a vytrvalý déšť, který už přinesl do jižního Japonska smrtící povodně, se přesouvá na severovýchod. Tam zasáhl velké části největšího japonského ostrova Honšú. Rozvodnil řeky, způsobil sesuvy půdy a zničil řadu domů a silnic. Bilance několikadenních povodní vystoupala na 58 mrtvých, dalších 14 lidí se stále pohřešuje, informovala agentura AP.
8. 7. 2020|

Od srážky dělily obří válečné lodě jen metry. Rusko a USA se viní z incidentu navzájem

Ve Východčínském moři se v pátek ráno málem srazil americký křižník s ruskou protiponorkovou lodí. Spojené státy a Moskva se teď navzájem obviňují, kdo koho ohrozil. Ruské velení považuje incident za nebezpečný a nepřípustný. Americké velení označilo vysvětlení Moskvy za propagandu, USA podají oficiální diplomatický protest.
7. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 18:49|