TÉMA

CHKO Jeseníky

Fotopasti poprvé zachytily v lesích Jeseníků vlčí pár

Vlčí pár zachytily fotopasti instalované v okolí Medvědí hornatiny v CHKO Jeseníky, kde byl pohyb vlků zaznamenán ve třech lokalitách. Unikátní záběry podle ochránců přírody poprvé dokumentují vlčí pár v CHKO Jeseníky. Žádají proto Správu CHKO, aby se zasadila o ochranu vlků a rozšířila území vyhrazené pro jesenickou divočinu.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 19:35|

Jeseníky zaplavují auta. Řidiče často neodradí ani desetitisícová pokuta

Strážci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky v poslední době zaznamenávají zvýšený počet vozidel na lesních cestách. Návštěvníky vybízí, aby svá auta nenechávali mimo vyhrazená parkoviště. Za porušení jim hrozí až desetitisícová pokuta, ani to však mnohé řidiče neodradí.
17. 8. 2022|

Aktivisté odhalili černé stavby v chráněném území. Slouží jako bary u sjezdovky v Červenohorském sedle

Na dvě černé stavby na Červenohorském sedle upozornilo Hnutí Duha. Obě slouží jako restaurace a bar u sjezdovky. Původně dostaly výjimku od správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO), ta je ale v jednom případě jedenáct let propadlá, v druhém resort stavbu bez povolení rozšířil. Obě budovy teď posuzuje stavební úřad v Šumperku, v krajním případě provozovatelům hrozí jejich odstranění.
12. 6. 2021|

Kokrhel sličný nebo zvonek vousatý. Koně pomáhají na jesenické louky vrátit vzácné druhy rostlin

Ovce, skotský náhorní skot a od loňska i huculští koně spásají během léta úbočí Pradědu. Jejich návratem chce správa CHKO Jeseníky obnovit pestré horské trávníky, kterým takové hospodaření prospívalo. Průzkumy ukazují, že řada druhů rostlin včetně těch vzácnějších se vrací rychleji, než odborníci předpokládali.
14. 7. 2020|

Ministerstvo životního prostředí zatrhlo kácení v Jeseníkách. Vedení CHKO dalo původně dřevorubcům zelenou

Tři výjimky umožňující kácení stromů v kůrovcem zasažených lesích v CHKO Jeseníky zrušilo ministerstvo životního prostředí. Povolení kácet loni vydala správa chráněné krajinné oblasti, ohradily se proti němu Hnutí Duha a Společnost přátel Jeseníků. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pod níž CHKO Jeseníky spadá, rozhodnutí resortu nekomentuje.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 14:48|

Výjimka pro kůrovcové kácení na Rejvízu neplatí, ministerstvo ji už podruhé zrušilo

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) opět zrušilo rozhodnutí Správy CHKO Jeseníky, která v květnu povolila kácení v přírodní rezervaci Rejvíz. Výjimka pro likvidaci stromů napadených kůrovcem se týkala padesáti hektarů v okrajových částech oblasti. Proti těžbě na Rejvízu se však odvolalo Hnutí Duha i Společnost přátel Jeseníků.
12. 11. 2019|

Kácení v nejvzácnějších zónách Jeseníků? O povolení žádáme preventivně, tvrdí lesníci

Třetina nejcennější přírody Jeseníků je ohrožena intenzivním kácením, alespoň to tvrdí některé ekologické organizace, které kritizují výjimky, o něž požádaly státní i církevní lesy. Dřevorubci ale ujišťují, že zatím kácet nebudou, chtějí být ale připraveni na postup kůrovce i v místech, která zatím nenapadl. Podle ekologů by ale lidé v chráněných územích zasahovat neměli.
30. 7. 2019|

Sněhová smršť pomůže vzácným rostlinám a živočichům, hodnotí největší jesenickou lavinu ekologové

Největší lavina v Jeseníkách od 50. let minulého století, která na začátku roku postihla Velkou kotlinu, udělala radost ekologům. Tuny sněhu, které se valily svahem zhruba kilometr, udělaly místo pro ohrožené druhy rostlin a živočichů. K lavinám v této lokalitě dochází často, ale ta lednová byla až o stovky metrů delší, než je obvyklé.
7. 6. 2019|