TÉMA

Magdalena Kožená

Málo si uvědomujeme, co v základních uměleckých školách máme, říká Kožená

Jedna z nejžádanějších světových mezzosopranistek současnosti Magdalena Kožená pořádá ve čtvrtek při příležitosti svých padesátých narozenin Benefiční koncert pro budoucnost. Chce jím podpořit základní umělecké školy. Na Pražském hradě s Koženou ve čtvrtek vystoupí i slavný operní pěvec Rolando Villazón. Kožená v Událostech, komentářích sdělila, že základní umělecké školy jsou naprosto zásadní, protože dokáží u dětí podchytit talent.
7. 6. 2023|

Má vlast zněla „tak trochu velšsky“. Začalo Pražské jaro

V pražském Obecním domě zahájila v pátek tradiční Má vlast Bedřicha Smetany 78. ročník festivalu Pražské jaro. Dílo zaznělo v podání Orchestru Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem. Přímý přenos bylo možné sledovat na ČT art.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

Česká filharmonie v nové sezoně přivítá Koženou s Rattlem a vrátí se do La Scaly

Česká filharmonie prozradila plány na 127. sezonu. I v ní bude přední českých orchestr řídit dosavadní šéfdirigent Semjon Byčkov. Pod jeho taktovkou filharmonici odehrají velké evropské turné, tuzemské publikum potěší například hostování mezzosopranistky Magdaleny Kožené a jejího manžela, dirigenta Simona Rattlea.
14. 4. 2022|

Pěvkyně Kožená a dirigent Rattle obdrželi čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění

Pěvkyně Magdalena Kožená a britský dirigent Simon Rattle jsou novými čestnými doktory Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ocenění v úterý osobně převzali v brněnském Divadle na Orlí. Kožená je brněnská rodačka, která dosáhla světových úspěchů, ale nikdy nepřerušila kontakt s českou uměleckou scénou. Uznávaný dirigent Rattle, manžel Kožené, v minulosti spjatý například s Berlínskými filharmoniky, je milovníkem a propagátorem české hudby.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 13:50|

Britští hudebníci se po brexitu bojí o svá turné. Na nová víza si stěžují hvězdy i malé kapely

Více než sto britských hudebníků varovalo, že kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií jsou v ohrožení jejich turné po Evropě. Popové a rockové hvězdy jako Elton John, Sting, Bob Geldof a hudebníci kapel Pink Floyd či Radiohead si stěžují, že britská vláda nevyjednala bezvízové pracovní podmínky pro ostrovní hudebníky po odchodu z Evropské unie. Žádají, aby to napravila.
24. 1. 2021|

Vystrčil ocenil svého předchůdce Kuberu, senátní medaile dostali i zpěváci a biskup Malý

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) vyznamenal jeho nástupce Miloš Vystrčil (ODS) pamětní medailí ke Dni české státnosti. Medaili udělil také pomocnému pražskému biskupovi Václavu Malému, zpěvákům Pavolu Haberovi a Magdaleně Kožené a členům skupiny Spirituál kvintet a dalším osobnostem – celkem je vyznamenaných 27.
25. 9. 2020|

Bílá, McFerrin i dvakrát Prodanka. „Zajděte si“ v iVysílání na koncert či operu

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v množství záznamů pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na kulturní pořady. V tomto článku vybíráme z nedávných přírůstků v hudebním archivu. Své si v něm najdou příznivci popu i opery.
14. 3. 2020|

Inspirace a motivace pro děti, vysvětluje Magdalena Kožená smysl festivalu ZUŠ Open

Začal happening základních uměleckých škol známý jako ZUŠ Open. Po celém Česku v pátek a v sobotu vystoupí na sto tisíc mladých umělců. Do akce, kterou zaštítil Nadační fond Magdaleny Kožené, se zapojilo asi 420 základních uměleckých škol.
31. 5. 2019|