TÉMA

Niki Lauda

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|

Formuli 1 pilotoval McQueen či Damon. Teď jim v Grand Prix konkurují Hádek, Ferro a Kozub

Režisér Jan Prušinovský natáčí podle vlastního scénáře „lehce testosteronovou komediální roadmovie“. Do hlavních rolí obsadil Kryštofa Hádka, Robina Ferra a Štěpána Kozuba. První klapka filmu Grand Prix padla na začátku května na Českolipsku, štáb ale natočí i Velkou cenu formule 1 ve Španělsku. Vášeň pro motosport je totiž další fanouškovství, které Prušinovský ve své novince zkoumá. Zahraniční snímky ze závodnického prostředí zajímá spíše rivalita pilotů formule.
13. 5. 2021|
Komiks

Odešla legenda. Osobnost Nikiho Laudy přesáhla hranice sportu

Svět se loučí s mužem, který svou kuráží výrazně proměnil jedno z nejdražších a nejprestižnějších sportovních odvětví na planetě. Mužem, který si z tohoto sportu odnesl ošklivé šrámy. Mužem, který se nebál trpět a i v náročné konkurenci se stal trojnásobným mistrem světa formule 1. Rakušan Niki Lauda navždy odešel ve svých sedmdesáti letech, ale odkaz tohoto závodníka a podnikatele zůstává.
24. 5. 2019|