TÉMA

Erfurt

Desítky policistů u Berlína pátraly po domnělé lvici. Rozbor videa nakonec ukázal prase

U Berlína se zřejmě žádná lvice ani jiná kočkovitá šelma volně nepohybuje. Uvedla to německá policie na základě podrobnější analýzy videa, na jehož základě se po zvířeti od čtvrtka pátralo. Odborníci dospěli k závěru, že na videu bylo zachyceno divoké prase. Policie proto odvolala výzvu, aby byli lidé při pohybu v oblasti na pomezí jižního Berlína a Braniborska obezřetní, informovala agentura DPA. Po domnělé lvici pátraly desítky policistů, kterým pomáhal i vrtulník a drony.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:58|

Střelec na univerzitě v Heidelbergu zranil čtyři lidi, jeden zemřel. Po smrti je i útočník

Střelec v posluchárně univerzity v Heidelbergu na jihozápadě Německa v pondělí zranil čtyři lidi, jeden z nich následně podlehl utrpěným zraněním. Mrtev je také útočník, který byl podle informací agentury DPA studentem školy a podle všeho neměl žádné politické ani náboženské motivy. Policie oficiálně pozadí činu nekomentovala, uvedla ale, že vychází z toho, že agresor jednal sám bez kompliců.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 20:43|

Významná část Čechů podle výzkumu nezůstává doma s příznaky covidu, může to být příčina jeho šíření

S příznaky covidu nezůstává v Česku doma 46 procent lidí, ukazují výsledky dotazníkového šetření provedeného agenturou Ipsos a iniciovaného Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Podle odborníků to může být důvod masivního šíření a neúspěšného zvládání pandemie. V průzkumu, který ve středu prezentovali zástupci WHO v Česku a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, oslovila agentura v srpnu, listopadu a lednu tisíc respondentů.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 22:15|

Němci protestovali proti rasismu v řetězech solidarity, demonstrovalo se i v Japonsku a na Novém Zélandu

Do stávající mezinárodní vlny protestů proti rasismu a policejnímu násilí se v neděli zapojilo i několik německých měst a demonstrovalo se také v Aucklandu a Wellingtonu na Novém Zélandu a v japonském Tokiu. Účastníci akcí tak dali najevo, že osud amerického černocha George Floyda usmrceného při policejním zásahu v Minneapolisu rezonuje po celém světě. Podobné akce se v minulých dnech uskutečnily i v dalších městech, v sobotu se například proti rasismu protestovalo v Praze nebo v Paříži.
14. 6. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Durynský premiér, zvolený i hlasy protiimigrační AfD, odstupuje

Thomas Kemmerich, nový ministerský předseda východoněmecké spolkové země Durynsko, ohlásil odchod z funkce. Udělal to pouhý den poté, co do ní byl zvolen nejen hlasy křesťanských a svobodných demokratů, ale také zástupců protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Zvolení Kemmericha z tamní nejslabší parlamentní strany, liberální FDP, vzbudilo bouřlivé reakce, společné hlasování svých křesťanských demokratů (CDU) s AfD odsoudila také německá kancléřka Angela Merkelová.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 16:17|

Německý prezident vyznamenal Tomáše Halíka. Za zásluhy o smíření a dialog mezi národy

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier udělil českému katolickému knězi a teologovi Tomáši Halíkovi státní vyznamenání, Kříž za zásluhy 1. třídy Záslužného řádu Spolkové republiky Německo. Halík kříž obdržel za zásluhy o česko-německé smíření a angažovanost za spravedlivou občanskou společnost i dialog mezi národy a náboženstvími. Oznámila to ředitelka České křesťanské akademie Ilona Trnková.
18. 10. 2019|
Počasí

Axel bičuje Německo i Švýcarsko. Propadla se střecha porodnice, Berlín vyhlásil kvůli dešti mimořádný stav

Lijáky způsobené tlakovou níží Axel vyvolaly v Německu další záplavy. Pod vodou se ocitly ulice v hesenském Kasselu, v Berlíně dokonce na čas vyhlásili mimořádný stav. Ve středním Německu kvůli vodě přerušili provoz na dálnici A4. V dolnosaském Helmstedtu se podle agentury DPA kvůli dešti zřítila střecha porodního sálu nemocnice, která byla už v pondělí částečně evakuována. Potíže má po vytrvalém dešti i východ Švýcarska.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 17:03|