TÉMA

Jan Nepomucký

V zámku Zelená Hora vzniknou expozice, připomenou perzekuci lidí za totality

V zámku Zelená Hora u Nepomuku, známém díky románu a filmu Černí baroni, mají vzniknout expozice připomínající perzekuci lidí během komunistické totality nebo o svatém Janu Nepomuckém. Památka, na jejíž obnovu jsou potřeba stovky milionů korun, se má stát atraktivním turistickým cílem. Plzeňský kraj připraví do měsíce scénář postupných kroků, termínů a závazků. Jednotliví signatáři memoranda v pondělí opět potvrdili svůj zájem zámek zachránit.
25. 4. 2022|

Zeman pozval papeže na návštěvu Česka, popřál mu k narozeninám

Prezident Miloš Zeman pozval papeže Františka k návštěvě České republiky. Pozvání uvedl v dopise, ve kterém mu popřál k 85. narozeninám. František se 85 let dožije v pátek. Papeže na návštěvu Česka Zeman i další představitelé státu pozvali opakovaně.
16. 12. 2021|

Moravští antropologové rekonstruovali podobu středověkých velmožů

Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek už šest let vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů. Posledními dvěma výstupy jsou podoby raně středověkých velmožů ze Sadů u Uherského Hradiště. Letitou tvorbu, na níž spolupracují i s archeologem Luďkem Galuškou, představili v nové knize „Tváří v tvář předkům. Laboratoř antropologické rekonstrukce“, kterou vydalo stejnojmenné pracoviště Moravského zemského muzea, pro nějž oba zmínění tvůrci pracují.
15. 12. 2021|

Po staroměstské exekuci ztratily České země označení rebelů. Podle některých odborníků ovlivnila poprava tuzemskou politiku, ale i postoj k náboženství

Poprava sedmadvaceti pánů zakončila povstání českých stavů. Tím začala i takzvaná doba pobělohorská. Ta se označuje často jako období temna, podle odborníků je toto označení však velmi nepřesné. Symbolická forma trestu v podobě staroměstské exekuce naopak podle historiků mohla zanechat v Českých zemích řadu odkazů – tím je například tendence se nebouřit nebo zasetí myšlenky pro náboženskou vlažnost, kterou vnímáme i dnes.
22. 6. 2021|

Socha i pouť. Česko si připomíná blahořečení Jana Nepomuckého

Čeští věřící si připomínají třísté výročí od blahořečení svatého Jana Nepomuckého. V barokním poutním areálu na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou začala svatojánská pouť, věřící i klérus se scházejí také ve světcově rodišti v Nepomuku na Plzeňsku. V sobotu zde českému zemskému patronovi odhalili staronovou sochu, v neděli bude následovat poutní mše s účastí pražského arcibiskupa Dominika Duky.
15. 5. 2021|

Prahou prošlo procesí s palladiem, otevřelo svatováclavskou slavnost

Desítky věřících v neděli v Praze vyšly v tradičním průvodu s Palladiem země české, obrazem Staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti. Pochod, který vpředvečer svátku svatého Václava pořádá Hnutí obnovy duchovních tradic ve spolupráci s Kolegiátní kapitulou sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi, začal v poledne mší ve svatojiřské bazilice na Pražském hradě a převzetím palladia u hrobu sv. Ludmily.
27. 9. 2020|

Vyšehradská kapitula slaví 950 let, ukáže ostatek Jana Nepomuckého

Vyšehradská kapitula si připomíná 950 let od založení. Sbor kanovníků musel ve své dlouhé historii sice místo na skále nad Vltavou na čas opustit, funguje ale po celá staletí. Hlavní slavnost je směřována na 29. června, svátek Petra a Pavla. Právě jména těchto světců totiž kapitula nese. Jim zasvěcená bazilika bude veřejnosti celý den přístupná zdarma, návštěvníci si také mimořádně mohou prohlédnout barokní relikviář s ostatkem svatého Jana Nepomuckého.
29. 6. 2020|

Kostel svatého Havla v Praze dostane nový zvon. Na internetu se na něj složili turisté

Na konci června by se měl kostel svatého Havla na pražském Starém Městě dočkat nového zvonu. Lidé se na něj složili minulý rok v crowdfundigové kampani. Do sbírky, pořádané tvůrci průvodcovských videí Honest Guide, přitom přispěli hlavně cizinci. Celkem se vybralo více než 200 tisíc korun.
31. 5. 2020|

Muka, ale ne tvůrčí. Jakub Špaňhel maluje Jana Nepomuckého

Aktuální výstava Jakuba Špaňhela se opět vztahuje k barokní Praze. Název Pět světel nad vodou odkazuje k symbolu českého baroka, světci Janu Nepomuckému. Dvacítka velkoformátových obrazů vznikla během posledních dvou let.
8. 2. 2020|

Svatojánské slavnosti uctily vodu stylově. Pršelo na průvod i ozdobené koně

Tradice svatojánských slavností trvá od roku 1627, kdy se v Praze konalo první hudební vystoupení na lodích u příležitosti přenesení ostatků sv. Norberta do Strahovského kláštera. Později se akce stala oslavou sv. Jana Nepomuckého, patrona lodníků, mlynářů, rybářů a vůbec všech řemesel, které mají co do činění s vodou. Letošní akce byla na vodu opravdu bohatá: po celou dobu vydatně pršelo.
16. 5. 2019|