TÉMA

Osoblažsko

Na osoblažskou úzkokolejku se vrátily vlaky. Jediná lokomotiva se ale po pár jízdách porouchala

Po půlroční výluce se vrátily vlaky na úzkokolejnou trať v Osoblažském výběžku na Bruntálsku. Obnovení provozu ale netrvalo dlouho. Jediná lokomotiva, která společně s repasovaným vagonem spoje zajišťuje, se po několika jízdách porouchala. Vlak tak opět nahradily autobusy. Závadu se na místě pokoušejí odstranit technici.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 16:27|

Na Opavsku se šest lidí nakazilo krvácivou horečkou. Nemoc přenášejí hlodavci

Lékaři ve Slezské nemocnici v Opavě za posledního půl roku léčili šest pacientů s nebezpečnou hantavirózou. Závažné onemocnění, které patří do skupiny krvácivých horeček a postihuje ledviny, přenáší na člověka jen drobní hlodavci. Nemocnice v minulých letech zaznamenala jeden, maximálně dva případy ročně. Častější výskyt může podle primáře infekčního oddělení Petra Kümpela souviset s loňským přemnožením hrabošů. Závažné onemocnění může skončit trvalým poškozením ledvin nebo i smrtí.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 18:10|

Původní odrůdy ovoce se vrací do módy. Lidé je stále pěstují na svých zahradách

Pomologové v Moravskoslezském kraji mapují původní odrůdy ovoce, které se objevují už jenom na několika zahradách na Opavsku, Krnovsku nebo Osoblažsku. Jejich cílem je staré odrůdy zachránit dříve, než uhynou stářím. Podle odborníků některé z nich patří k nejkvalitnějším, spousta lidí je přitom vůbec nezná.
16. 5. 2019|