TÉMA

Hrací automaty

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Opava má novou protihazardovou vyhlášku. Ta původní mohla být podle ministerstva diskriminační

V Opavě začala platit nová vyhláška regulující hazard v ulicích města. Herny už magistrát nepovoluje jen v konkrétních domech a na daných adresách, nyní se povolení týká širších zón. Naopak ani nadále nebude možné provozovat hernu na sídlištích a v dalších rezidenčních oblastech, řekl Martin Kůs z tiskového odboru opavského magistrátu.
10. 5. 2022|

Obliba hazardu po koronavirové přestávce opět roste. Spor o hrací automaty nekončí

Obliba hazardních her roste. Loni Češi prohráli přes 36 miliard korun, to je o pět miliard víc než v roce 2018. Nejvíc peněz lidé nechali v herních automatech. A po útlumu během jarní koronavirové karantény se zájem opět zvyšuje. Některé iniciativy či například část pražských radních chtějí hrací automaty úplně zakázat.
26. 7. 2020|

Havířov zakázal vyhláškou výherní automaty. Minimálně dvě herny na ně ale stále mají licenci

Od začátku roku už neměl v Havířově fungovat jediný hrací automat, poslednímu totiž měla platná licence vypršet nejpozději na konci roku 2019. Hazard ve městě totiž omezuje vyhláška, kterou místní politici schválili téměř před třemi lety. Minimálně dvě herny mají ale stále platné povolení od ministerstva financí. To přiznává, že v tomto případě zřejmě udělalo chybu.
12. 2. 2020|

V některých městech nastává konec herních automatů. O víkendu totiž vyprší licence

V České republice o víkendu vyprší licence stovkám hracích automatů. Například v Praze jich zmizí z heren pětatřicet, v Ostravě čtrnáct, v Brně ze třech heren posledních čtrnáct. V některých městech to bude znamenat konec tohoto typu hazardu.
20. 12. 2019|

V obci Holubice se přou o herní automaty. Rozhodne referendum

Atmosféra v Holubicích na Vyškovsku se přiostřuje. Důvodem je referendum, v němž budou příští týden 24. a 25. května obyvatelé rozhodovat, zda má být v obci kasino s videoloterijními terminály, tedy hracími automaty, nebo bez nich. Na jedné straně stojí odpůrci hazardu, kteří svojí snahou a získáním dostatečného množství podpisů zajistili konání plebiscitu, na druhé straně jsou starosta Petr Hanák (KDU-ČSL) a samotná firma European Data Project (EDP), kteří rozesílají zprávy a dopisy občanům o finančních dopadech pro obec, kdyby lidé automaty odmítli.
15. 5. 2019|