TÉMA

Star Trek

Irsko se sjednotí v roce 2024, předpověděl Star Trek. Lidé vidí souvislost s úspěchem severoirských nacionalistů

Na sociálních sítích sdílejí lidé konverzaci, která se odehrála mezi androidem Datem a kapitánem Picardem v jednom z dílů sci-fi seriálu Star Trek. V debatě o terorismu padne zmínka, že v roce 2024 došlo ke sjednocení Irska. Televize v době vyhroceného britsko-irského konfliktu epizodu raději nevysílaly. Dnes zájem o narážku na jednotné Irsko přitáhl úspěch nacionalistické strany Sinn Féin ve volbách do regionálního parlamentu v Severním Irsku.
5. 3. 2024|

Do vesmíru letěl herec Shatner. Stal se nejstarším turistou-astronautem

Devadesátiletý herec William Shatner, který strávil čtyři desetiletí v roli neohroženého velitele lodi USS Enterprise ze seriálu Star Trek, ve středu odstartoval na skutečný let do kosmu. Letěl tam v rámci další etapy snah miliardáře Jeffa Bezose ovládnout perspektivní odvětví vesmírné turistiky. S dalšími třemi turisty-astronauty ho vynesla raketa New Shepard společnosti Blue Origin. Raketa i modul RSS First Step s posádkou bezpečně přistály a Shatner, kterému je 90 let, se stal nejstarším člověkem ve vesmíru.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 17:16|

Otec Star Treku vyslal kulturu i technologie do míst, kam se předtím nikdo nevydal

Když na začátku koronavirové pandemie epidemiologové varovali před tím, aby si lidé podávali ruce, hledal se nějaký jiný pozdrav, který by mohl toto gesto nahradit. Jedním z těch nejpoužívanějších se stal pozdrav s prsty roztaženými do tvaru písmene V – napodoboval gesto ze seriálu Star Trek z roku 1966. Jde jen o jednu z mnoha věcí, které tento seriál dal světu. Jeho autor, americký scenárista Gene Roddenberry, se narodil přesně před sto lety, 19. srpna 1921.
19. 8. 2021|

Vědci objevili v amerických močálech „borgskou DNA“. Pomáhá svým pravěkým nositelům rozkládat metan

Vědci, kteří zkoumali biologické vzorky z bažin na západě USA, tam našli doposud neznámé struktury DNA. Jsou velmi pozoruhodné, protože umí asimilovat geny mikroorganismů v jejich okolí. Autorům výzkumu tím natolik připomínaly rasu Borgů ze sci-fi seriálu Star Trek, že je tak začali nazývat.
26. 7. 2021|
Doporučujeme

Čeští vědci objevili téměř tisíc vzácných vesmírných objektů díky spojení lidské a umělé inteligence. „Jako ze Star Treku,“ popsali

Nezvyklý přístup pomohl českým vědcům najít stovky vzácných nepopsaných objektů ve vesmíru. Výzkumníci poprvé v astronomii využili metodu umělé inteligence zvanou aktivní hluboké učení (active deep learning). Na rozdíl od běžně využívaných postupů síť v tomto případě požádá člověka o radu, když si je nejméně jistá. Článek publikoval prestižní časopis Astronomy and Astrophycics, katalog nově objevených hvězd je součástí celosvětové databáze Vizier. Tým tvořili vědci z AÚ AV a Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT.
12. 1. 2021|
Koronavirus

Ruka na srdci, ale i slavný pozdrav ze Star Treku. Epidemie mění zažité společenské zvyky

Šířící se nákaza novým typem koronaviru mění i zavedené společenské zvyky. Lidé mezi sebou musejí dodržovat odstup, což je pro západní civilizaci obzvlášť nezvyklé při pozdravu. Žádné polibky ani potřesení rukou nepřicházejí v úvahu, a tak mnozí přejímají tradice odjinud – z Asie úklonu či namasté, další kladou ruku na srdce. Oblibu si ale získal třeba i vulkánský pozdrav ze slavného Star Treku, píší Los Angeles Times.
19. 3. 2020|

Comic-Con se poprvé vybarvil v Praze. Dorazil Superman, Hellboy i Gimli

Spider-Man a Batman na jednom místě? Ve filmu nepravděpodobné, na Comic-Conu v Praze realita. Tuzemská metropole o víkendu poprvé zažila akci, na níž se potkávají fanoušci popkulturních fenoménů z oblasti komiksu, sci-fi, fantasy či počítačových her. Comic-Con se v zahraničí pořádá už půlstoletí. Typická navíc pro tyto akce je hojná účast lidí v převlecích za hrdiny – některé kostýmy a masky mají přitom velmi blízko k filmovým předobrazům. A ani česká premiéra Comic-Conu v areálu O2 Universa se bez toho neobešla, stejně tak nechyběli známí herci či uspěšní autoři komiksů.
9. 2. 2020|

„Dovezte mi soupeře, na Zemi jsem už všechny porazil.“ Co by řekli slavní, kdyby promluvili jako první na Měsíci

Misí Apolla 11 žil v červenci 1969 téměř celý svět, ve Spojených státech byla samozřejmě „apollománie“ nejsilnější. Jedním z témat, o kterém se horlivě diskutovalo ještě před startem, bylo, jaká slova pronesou lidé na Měsíci jako první. Odpověď na tuto otázku se pokusil najít i tehdy velmi populární časopis Esquire, pro který psali uznávaní novináři i spisovatelé ověnčení literárními cenami.
19. 7. 2019|