TÉMA

Koncentrační tábor Sachsenhausen

Počítačová hra přibližuje nacistickou perzekuci českých studentů

Lekci historie formou počítačové hry nabízí novinka českých tvůrců s názvem Train to Sachsenhausen. Přibližuje události 17. listopadu 1939 a následnou nacistickou perzekuci českých studentů. Na hře se podíleli i historici společnosti Živá paměť. Dostupná je zdarma.
9. 4. 2022|

V Německu stojí před soudem někdejší dozorce jednotek SS, je mu 100 let

Za přísných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií v Německu začal proces s bývalým dozorcem v koncentračním táboře Sachsenhausen. Muž, kterému je 100 let, se zodpovídá z napomáhání k vraždám 3518 vězňů. Je to jeden z posledních procesů, který Německo 76 let po skončení druhé světové války vede s pomocníky nacistického režimu.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 20:12|

Přiblíží významné osobnosti, na podzim projde Prahou. Legionářská obec slaví sto let

Československá obec legionářská (ČSOL) letos slaví jubileum, funguje už sto let. Na konci května 1921 ji totiž v pražském Karlíně založili příslušníci legií z Ruska, Francie, ale i Itálie a Srbska. Spolek nyní sdružuje zhruba čtyři tisíce lidí. Jedná se o potomky legionářů, veterány z druhé světové války nebo vojáky, kteří se účastnili novodobých misí.
16. 5. 2021|

Od Pejska a kočičky k rodokmenům důstojníků SS. Před 75 lety zemřel Josef Čapek

Malíř, spisovatel, novinář a (spolu s bratrem Karlem) jeden ze symbolů první republiky před 75 lety skončil svůj boj proti zlu. Demokrat, antifašista a pacifista byl kamenem v botě protektorátního režimu a jeden z prvních na seznamu nepohodlných. Gestapo si pro něj přišlo hned první den války, kterou Josef Čapek celou strávil v koncentračních táborech. „Jeho tělo bylo doslova rozežráno od hmyzu a mokvalo skoro dvaceti vředy. Biblický Job nemohl být zbědovanější, ale Job sachsenhausenský měl vyrovnaný úsměv na rtech, jiskrné i produševnělé oči,“ popsal Čapkův návrat z kobek pod Berlínem spoluvězeň Ivan Herben. Josef Čapek, autor nejen hřejivých příběhů O pejskovi a kočičce, okolo sebe šířil nezdolný optimismus až do smrti na konci druhé světové války.
12. 4. 2020|

Památník Terezín připomíná život v táboře Sachsenhausen, jak ho vykreslili vězni

V depozitáři koncentračního tábora Sachsenhausen je uloženo zhruba tisíc uměleckých děl, která namalovali tamní vězni. Jsou tak obrazovým svědectvím tragických událostí. Kresby osmi sachsenhausenských malířů, včetně tří Čechoslováků, vystavuje do konce července Památník Terezín.
10. 5. 2019|