TÉMA

Alexandr Novak

Uzbekistán odmítl plynovou unii s Ruskem. Nechce se podvolit politickým podmínkám Moskvy

Uzbekistán se vymezil vůči ruskému návrhu, aby vytvořil společně s Kazachstánem a Ruskem takzvanou plynovou unii. Ministr energetiky Žurabek Mirzamachmudov uvedl, že Taškent nebude souhlasit s politickými podmínkami, které by mohly ohrozit jeho národní zájmy, a že případná přeprava plynu přes jeho území bude mít čistě obchodní charakter. Podle agentury Reuters tak Moskva při pokusech prosazovat svoji vůli v ostatních bývalých sovětských republikách naráží na čím dál větší problémy.
8. 12. 2022|

Rusko rozšířilo dodávky plynu a uhlí do Číny

Ruská společnost Gazprom zahájila zkušební dodávky zemního plynu z pole Kovykta, největšího na východní Sibiři, do plynovodu Síla Sibiře, který vede do Číny. Zařízení na přepravu plynu by podle firmy měla začít fungovat v prosinci. Do Číny letos rovněž zvýšilo Rusko vývoz uhlí, a to zhruba o třetinu. Tento nárůst zpomalují problémy s dopravní logistikou.
25. 10. 2022|

Za výbuchy na Nord Streamu může sabotáž, naznačuje švédské vyšetřování

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informovala švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku. Moskva mezitím vyhlásila, že Rusko se chce podílet na mezinárodním vyšetřování.
6. 10. 2022|

Vicepremiér: Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří cenový strop

Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří zavedení cenového stropu na ni, uvedl místopředseda ruské vlády Alexandr Novak podle listu Kommersant. Omezení, které na červnovém summitu skupiny velkých ekonomik G7 navrhly Spojené státy, mají v pátek podle Bílého domu posuzovat ministři financí a guvernéři centrálních bank G7.
1. 9. 2022|

Moskva hrozí zavřením plynovodu Nord Stream 1, Biden zakázal dovoz ruské ropy

Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy. V pondělí večer před takovým krokem v ruské státní televizi varoval vicepremiér Alexandr Novak. Řekl, že z takové situace by nikdo neměl prospěch. Americký prezident Joe Biden a bristký ministr energetiky v úterý oznámili zákaz dovozu ruské ropy.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 22:08|

Rozhovory kartelu OPEC a jeho spojenců o výraznějším snížení těžby ropy zkrachovaly

Páteční rozhovory Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o rozsáhlejším snížení těžby skončily bez dohody. Ceny ropy kvůli krachu jednání vykazují pokles o více než osm procent. OPEC navrhoval snížení těžby o dalších 1,5 milionu barelů denně. Z toho mělo půl milionu barelů připadnout na Rusko a další nečlenské země. Rusko se však podle zdrojů agentury Reuters k návrhu odmítlo připojit.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 19:17|

OPEC dohodl snížení těžby, musí ale souhlasit Rusko

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dohodla na snížení těžby suroviny o 1,5 milionu barelů denně. Snížení je ale podmíněno souhlasem Ruska a pokud bude schváleno, bude to nejvýraznější redukce těžby od krize v roce 2008, uvedla agentura Reuters. Dohodnutý objem se týká skupiny OPEC+, která zahrnuje jak členské země kartelu, tak jejich spojence, právě včetně Ruska. Rozhodující jednání se čeká v pátek.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 15:59|

Staré tváře v nové vládě. Ruským ministrem zahraničí zůstává Lavrov, obranu dál vede Šojgu

V nové ruské vládě zůstane ministrem zahraničí Sergej Lavrov, ministrem obrany Sergej Šojgu, energetiky Alexandr Novak a financí Anton Siluanov. Vyplývá to z výnosu prezidenta Vladimira Putina o jmenování nového kabinetu, o kterém informoval Kreml. Prvním místopředsedou vlády premiéra Michaila Mišustina se stal dosavadní Putinův poradce pro ekonomiku Andrej Belousov.
21. 1. 2020|

Rusko je schopno dokončit Nord Stream 2 za několik měsíců, navzdory americkým sankcím

Rusko je navzdory americkým sankcím schopno dokončit výstavbu plynovodu Nord Stream 2 během několika měsíců. Disponuje totiž plavidly k pokládání potrubí, která jsou k tomu nutná. V rozhovoru, který v pátek odvysílala televize Rossija 24, to řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Americké sankce jsou namířeny právě proti provozovatelům lodí, které mají na starosti pokládku potrubí v moři.
27. 12. 2019|

Čistá ruská ropa bude mít zpoždění, vláda tak v pondělí zřejmě projedná další zápůjčku pro Unipetrol

Další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol projedná zřejmě v pondělí vláda, potvrdil ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Čistá ruská ropa pro rafinerii v Litvínově má totiž proti původním plánům přitéct později, do Česka dorazí nejdříve až kolem 20. až 22. května. Původní termín byl kolem 15. května, odsouvá se kvůli technickým problémům.
10. 5. 2019Aktualizováno10. 5. 2019, 15:47|