TÉMA

Obchod s chudobou

Most bojuje proti obchodu s chudobou, i nadále hodlá vykupovat byty

Most bude dál vykupovat byty v sociálně vyloučených lokalitách. Praxe se městu osvědčila, chce tak omezovat obchod s chudobou a mít větší vliv na skladbu obyvatel v těchto lokalitách. Letos zatím radnice vykoupila více než dvacítku bytů, na projekt vyhradila 23 milionů korun.
10. 11. 2023|

168 hodin: Z ústeckého Mojžíře je špatná adresa, nájemné má ale srovnatelné s Prahou. Majitelům bytů ho platí i stát

O ústeckém sídlišti Mojžíř se v poslední době často mluví jako o problematickém místě, kam kvůli obavám řidičů o bezpečnost přestaly jezdit trolejbusy a jedna pizzerie tam odmítá vozit objednávky. Méně se již mluví o tom, že je to ukázka toho, jak také může fungovat realitní byznys – nebo spíše byznys s chudobou. Majitelé domů fakticky inkasují nemalé peníze od státu. Nájemné je vzhledem ke stavu bytů vysoké, ale nájemníci často neplatí ze svého – dostávají dávky, což vede k lukrativnímu byznys modelu. O bydlení v Mojžíři natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Eva Koryntová.
9. 10. 2023|

„Když mě pozná majitel, vyhodí nás z bytu.“ Reportéři ČT natáčeli v sociálně vyloučených lokalitách

Každodenní realitu v současných vyloučených lokalitách tvoří bytová nouze, nezaměstnanost či exekuce. Mnohdy v nich chybí veřejná doprava a dostat se z nich na nákup nebo třeba do školy či práce je problém. Žije v nich přes sto tisíc lidí, celkem jde více než o šest set míst po celé České republice. Pro Reportéry ČT natáčely Barbora Loudová a Silvie Kleková.
22. 5. 2023|

Covid se šíří i na ubytovnách. Situaci sociálně slabých ztěžuje chybějící práce

Pandemie koronaviru udeřila i na ubytovnách pro sociálně slabé. Nákaza minulý týden zasáhla jednu v Plzni, kde skončilo v karanténě přes padesát lidí. Přeplněné ubytovny, kde spolu obyvatelé sdílejí společné toalety i sprchy, byly přitom dlouho na okraji zájmu. V místy až nepředstavitelných podmínkách žijí ti nejchudší. Kvůli pandemii navíc přicházejí o poslední možností výdělku. O situaci v Kladně, které je nevyhovujícími ubytovnami nechvalně známé, natáčel pro 168 hodin Václav Crhonek.
22. 3. 2021|