TÉMA

Alexandr Veliký

Egyptologové našli tisíce mumifikovaných beraních hlav. Mělo to být poděkování staletí mrtvému faraonovi

Nejméně dva tisíce mumifikovaných hlav beranů našli archeologové v chrámu faraona Ramsese II. ve starobylém městě Abydos na jihu Egypta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž byly v chrámu objeveny rovněž mumie ovcí, psů, divokých koz, krav či gazel.
29. 3. 2023|

Scott natočí dalšího Gladiátora. Hlavní roli má mít Paul Mescal, symbol „nového mužství“

Pětaosmdesátiletý režisér Ridley Scott natočí pokračování svého filmu Gladiátor, hitu z roku 2000, jenž získal pět sošek Oscara. Hlavní roli získal šestadvacetiletý Paul Mescal, nejvíce známý ze seriálu Normální lidi. Scott ještě před začátkem natáčení dokončuje jiný historický snímek, Napoleon, kde si vojevůdce zahrál Joaquin Phoenix, představitel císaře Commoda právě z Gladiátora.
12. 1. 2023|

Zemřel hudební skladatel Vangelis. Bylo mu 79 let

Ve věku 79 let zemřel řecký hudební skladatel Vangelis, který se proslavil především hudbou k řadě známých filmů. Například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či k historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož režiséra. Za hudbu pro film Ohnivé vozy od režiséra Hugha Hudsona si odnesl cenu americké filmové akademie Oscar.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:16|

V Egyptě se našel starověký chrám, v němž se lidé modlili k Diovi

Egyptští archeologové objevili na Sinajském poloostrově ruiny chrámu starověkého řeckého boha Dia. Zbytky chrámu se našly v archeologické lokalitě Tell el-Farma na severozápadě Sinaje. Kult řeckých bohů se do Egypta dostal poté, co tuto říši ovládl Alexandr Makedonský.
26. 4. 2022|

Kaspické moře vysychá, lidé i ekosystém to pociťují už teď, píší The Moscow Times

Kaspické moře mizí a dopady pociťují lidé podél pobřeží v každodenním životě už teď. Vědci předpovídají, že se největší jezero na světě do konce století kvůli klimatickým změnám zmenší o čtvrtinu, píší The Moscow Times.
29. 4. 2021|

Souboru Czech Ensemble Baroque pomáhají při streamu i Bach a Mozart

Czech Ensemble Baroque patří k těm, kteří se rozhodli převést své vystoupení do on-line prostoru. Streamování koncertů nebere soubor jen jako nutné zlo, využívá i výhod kamer, díky nimž může starou hudbu přiblížit posluchačům zase jiným způsobem. Do streamů zapojil i herce.
19. 2. 2021|

Kráska z ruin. Před 200 lety svět znovu spatřil nejpůvabnější Venuši antiky

Působivá socha obnažené bohyně lásky s chybějícími pažemi celé dekády dráždí fantazii kunsthistoriků i umělců – a platí za příkladnou ukázku antického umění a i jednu z nejslavnějších soch světa. Venuše Mélská, cenný artefakt ze sbírek pařížského Louvru, spatřila  světlo světa (v novodobé historii) před rovnými dvěma sty lety: 8. dubna 1820.
8. 4. 2020|

Popel a láva pohřbily kvetoucí krajinu i města plná lidí. Před 1940 lety vybuchl Vesuv

„Bylo sedm hodin, ale světlo bylo stále mdlé a slabé. A už se začínaly otřásat okolní budovy. My jsme sic byli venku, ale na poměrně stísněném prostoru, takže jsme se musili obávat, že se na nás zřítí. Teprve tehdy jsme se rozhodli opustit město,“ popisuje římský spisovatel a právník Plinius mladší události dne, kdy roku 79 Pompeje a další významná města neapolského zálivu postihlo ničivé zemětřesení a následně výbuch sopky Vesuv.
24. 8. 2019|