TÉMA

Prorok Mohamed

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Francouzská policie kvůli útoku v Nice zadržela čtyři muže. Jednoho z nich podezřívá z kontaktu s teroristou

Francouzská policie v rámci vyšetřování útoku v Nice, jenž si minulý čtvrtek vyžádal tři oběti, zadržela další čtyři muže. Jeden z nich je podezřelý z kontaktů s pachatelem, píše s odvoláním na soudní zdroje agentura AFP. Ve čtvrtek spáchal teroristický útok v kostele v Nice mladý Tunisan, ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě jednu ženu a jednoho muže.
3. 11. 2020|

Francouzské děti se vrátily do školních lavic. Minutou ticha vzpomněly zavražděného učitele

Francie vzdala další poctu středoškolskému profesorovi, kterého zavraždil radikální islamista. Vzpomínku na Samuela Patyho jeho kolegové-učitelé doplnili přednáškou o důležitosti svobody slova. Kvůli posledním teroristickým útokům provázela návrat dětí do lavic po podzimních prázdninách přísná bezpečnostní opatření.
2. 11. 2020|

Francouzská policie zadržela po útoku v Nice dalšího člověka. Proti karikaturám se vymezil toulouský arcibiskup

Třetího člověka zadržela francouzská policie v souvislosti s teroristickým útokem v bazilice v Nice. Policie jej přistihla na místě, kde bydlí další ze zadržených. Při čtvrtečním útoku zahynuli tři lidé, muž podezřelý z jeho spáchání je ve vážném stavu v nemocnici. Kritiku zatím vzbudila slova toulouského arcibiskupa, podle kterého by měla mít svoboda slova hranice a karikatury islámského proroka by se neměly používat při výuce ve škole.
31. 10. 2020|

Samuel Paty dostane nejvyšší státní vyznamenání, Macron slíbil ráznější postup proti radikálnímu islámu

Zavražděný francouzský učitel Samuel Paty bude in memoriam oceněn Řádem čestné legie, nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. V rozhovoru pro televizi BFMTV to oznámil ministr školství Jean-Michel Blanquer. Patyho památku v úterý uctili poslanci minutou ticha. V souvislosti s vyšetřováním činu je nyní ve vazbě 16 lidí. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil zintenzivnění akcí proti radikálnímu islámu a oznámil rozpuštění propalestinského uskupení Cheikh Yassine, které podle něj bylo do atentátu zapojeno.
20. 10. 2020Aktualizováno20. 10. 2020, 20:30|

Proti učiteli vyhlásili islamisté před vraždou fatvu. Francouzská policie teď vyšetřuje několik desítek lidí

Francouzská policie po páteční vraždě učitele Samuela Patyho zahájila vyšetřování několika desítek islamistů, především kvůli jejich příspěvkům na internetu, oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Na dějepisáře ze školy na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine podle něj otec jedné žákyně a jeden muslimský aktivista vyhlásili zjevně fatvu. Podle agentury AFP je nyní v souvislosti s vyšetřováním ve vazbě 15 lidí.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 22:05|

Útočník u Paříže zabil učitele, který žákům ukazoval karikatury proroka Mohameda

Na předměstí Paříže se odehrál útok, který policie vyšetřuje jako teroristický. Agentury AFP a Reuters s odkazem na své zdroje uvedly, že útočník na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda. Podezřelého policisté na útěku postřelili, zranění na místě podlehl. Čin odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle nějž se jednalo o útok na svobodu slova, za nímž stojí islamistický terorismus. Policie podle AFP zadržela v souvislosti s útokem čtyři osoby.
16. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 07:18|

„Nedáme si pokoj.“ Charlie Hebdo opět otiskl karikatury proroka Mohameda. V den, kdy začal soud kvůli útoku na jeho redakci

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo ve svém nejnovějším vydání znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první zveřejnil v roce 2005 dánský deník Jyllands-Posten. Do prodeje se číslo s karikaturami dostalo právě v den, kdy v Paříži začal soud se čtrnácti obžalovanými z podílu na atentátech na redakci časopisu a obchod s košer potravinami v lednu 2015. Při útoku zemřel šéfredaktor Charlie Hebdo a několik dalších opor redakce.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 20:33|

Svět byl Charlie. Před pěti lety teroristé vraždili v redakci a spustili třídenní policejní manévry

Před pěti lety zaútočili islamisté na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo karikujícího mimo jiné proroka Mohameda. Později se k nim přidal další terorista, který zabíjel v židovském obchodě. Následovala třídenní masivní policejní akce, na jejímž konci Francie oplakávala 17 obětí. Smrtí skončila akce i pro tři útočníky.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 16:28|
Doporučujeme

Tolerovaní, ale raději neviditelní. Zoroastrijci opouštějí Írán, jejich víra inspirovala i Freddieho Mercuryho

„Jste pýchou Íránu,“ vzkázal loni zoroastrijcům na světovém kongresu prezident Hasan Rouhání. Ve skutečnosti se ale řada stoupenců prastarého náboženství necítí v islámské republice vítaná a od revoluce postupně opouští zemi. Zoroastrijci, jejichž učení inspirovalo západní filozofy i umělce, patří mezi menšiny chráněné ústavou, konzervativní síly však usilují o to, aby byli nejlépe neviditelní. Další náboženské skupiny, jako baháisté, svou víru praktikovat podle zákona vůbec nemohou. A mnohdy končí za mřížemi.
30. 5. 2019Aktualizováno2. 6. 2019, 12:52|