TÉMA

Komiks24

Komiks

Jack Ma - dvacátý nejbohatší člověk planety odchází z byznysu

Dvacátý nejbohatší člověk planety odchází z byznysu. Číňan Jack Ma, jehož majetek agentura Bloomberg odhaduje v přepočtu na 800 miliard korun, už nebude šéfovat obřímu internetovému obchodu Alibaba. Muž ze skromných poměrů, kterému se během jeho prudkého podnikatelského růstu vyčítaly neférové obchodní praktiky, se chce věnovat dobročinnosti a rozvoji čínského vzdělávání.
23. 9. 2019|
Komiks

Dvě životaschopná embrya mohou zachránit nosorožce bílé před vyhynutím

Mezinárodní tým vědců hlásí z Itálie další dílčí úspěch v pokusu o umělou reprodukci severních nosorožců bílých. Získali dvě životaschopná embrya. Po zdokonalení metody mají plody donosit samice příbuzných nosorožců jižních. Na záchraně ohroženého druhu se podílejí i experti ze Safari Parku ve Dvoře Králové.
21. 9. 2019|
Komiks

Pláž ze slavného hollywoodského filmu se vzpamatovává z náporu turistů

Pláž známá ze stejnojmenného filmu s Leonardem DiCapriem zůstane zavřená do roku 2021. Datum nedávno oznámily thajské úřady. Místní ekosystém se totiž jen pomalu vzpamatovává z náporu turistů, které tam přilákal právě hollywoodský snímek.
8. 8. 2019|
Komiks

Hongkong se inspiroval Prahou, má vlastní Lennonovu zeď

Už od začátku června se v Hongkongu konají protesty. Desítky tisíc lidí původně demonstrovaly proti návrhu extradičního zákona, protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu. Velkou oblibu si mezi nimi získala Lennonova zeď, která vznikla jako inspirace Prahou.
7. 8. 2019|
Komiks

O vlky ze šumavského parku není zájem. Dočasným řešením je proto antikoncepce

Šumavský park se marně snaží prodat některé vlky ze svého centra v Srní. V tříhektarovém výběhu má povoleno chovat maximálně patnáct jedinců. Teď je jich už čtrnáct. Jedinou dočasnou možností je proto podávání antikoncepčních přípravků. Vlčata se totiž rodila několik let po sobě.
4. 8. 2019|
Komiks

Fobie z létání? Antistresové kurzy mají zbavit strachu

Třas v rukou, celková nervozita, pocení. Létání v mnohých z nás nevyvolává jen těšení se na novou destinaci, ale i emoční horor. Strachem z tohoto způsobu dopravy podle odhadů trpí čtyři z deseti pasažérů. Pro ty, kteří prožívají doslova panické stavy, a do letadla tak ani nenasednou, jsou přístupné placené antistresové kurzy. Jeden z nich se koná třeba na letišti v Ženevě. Pro lidi trpící takzvanou aviofobií je to často jediná záchrana.
3. 8. 2019|
Komiks

Týden pod hladinou zatopeného lomu. Potápěči pokořili český rekord

Davidu Vondráškovi a Václavu Gabrielovi se podařilo pokořit český rekord v délce potápění. V podvodní kapsli ponořené v zatopeném lomu nedaleko Českých Budějovic strávili přesně týden. Dosavadní rekord byl přitom 102 hodin. Součástí rekordu byly i vědecké experimenty, které sledovaly, jak nepříznivé podmínky pod vodou ovlivňují organismus.
1. 8. 2019|
Komiks

Skauti pomáhají v boji s dřevokazným kůrovcem

Dobrovolníci z řad skautů se zapojili do boje s kůrovcem. Nově pomáhají ochranářům v Krkonoších. Specializované firmy jsou totiž vytížené a dřevokazného brouka nestíhají likvidovat. Situace v daném místě ale není tak špatná jako v jiných regionech.
31. 7. 2019|
Komiks

Obchod ve vlastnictví zákazníků. Berlíňané zkouší, jak levně a ekologicky nakupovat

Plodiny pěstované přímo ve městě anebo supermarket, který vlastní jeho zákazníci. Obyvatelé německé metropole experimentují s tím, jak produkovat a nakupovat potraviny. Nejde jen o to, jak dostat na talíř zdravé jídlo za nízkou cenu. Inovátorům jde také o zdraví planety.
30. 7. 2019|

Víc než polovina žen, které utekly z KLDR, končí v Číně jako sexuální otrokyně

Příběhy Severokorejců a Severokorejek, kterým se podaří uprchnout krutému režimu, nekončí vždy šťastně, a to ani v případě, že se dostanou za hranice. Podle lidskoprávních organizací až šedesát procent žen, které utekly z KLDR, končí v Číně jako sexuální otrokyně. Reportáž CNN upozornila na osudy některých z nich.
29. 7. 2019|
Komiks

Unikátní příležitost. Vědci mají možnost zkoumat měsíční úlomky

Poprvé skoro po půl století dostali vědci možnost zkoumat úlomky z Měsíce. Astronauti je nasbírali na misích z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. NASA teď vědcům zpřístupnila sbírku z Johnsonova vesmírného centra. Vzorky i po letech pomáhají odhalit největší tajemství naší sluneční soustavy.
28. 7. 2019|
Komiks

Geneticky upravený losos už příští rok zamíří k americkým strávníkům

Na americké talíře se poprvé dostane živočich se změněnou DNA. Už příští rok míří na tamní trh geneticky upravený losos. Prodejce tvrdí, že vychovat dospělou rybu je dvakrát rychlejší než v přírodních podmínkách. Odpůrci ale varují před riziky takového podnikání.
27. 7. 2019|
Komiks

Boj s horkem. Stovky lidí podepsaly petici proti kácení zdravých stromů v centru Prahy

Sucho a rostoucí teploty jsou velkou výzvou i pro města, radnice se tak snaží dostat do ulic víc zeleně. I proto vyvolalo nelibost kácení zdravých stromů v centru metropole a stovky lidí podepsaly petici za jejich zachování. Odpůrce podpořil i primátor.
26. 7. 2019|
Komiks

Voda a zeleň. Praha se snaží zmírnit svůj tepelný ostrov

Ochladit ve vedrech potřebují celá města. Především centra se spoustou budov, asfaltu a dlažby, kde se tvoří takzvané tepelné ostrovy. Praha ten svůj zkouší mírnit vodou a zelení.
25. 7. 2019|
Komiks

Suchem trpí i lesní zvěř. Místo deště zasahují myslivci

Dlouhodobé sucho dělá starosti myslivcům. Nedostatkem vody podle nich trpí zejména drobná zvěř, jako například zajíci nebo koroptve. Situaci příliš nezlepšily ani deště z posledních dní, a tak vodu myslivci rozvážejí sami. Na okrajích lesů a polí vytvářejí takzvaná pítka, která pravidelně zásobují.
24. 7. 2019|
Komiks

Obnovitelná móda je in. Mladí návrháři pracují s recyklovanými materiály

Světová móda, šířeji řečeno oděvní průmysl, produkuje pětinu odpadních vod a desetinu emisí oxidu uhličitého. S překvapivým číslem přišla jedna z hospodářských agentur OSN. Na stížnosti ekologů se snaží reagovat mladí návrháři. Čím dál častěji pracují například s recyklovanými materiály. Některé jejich kreace už teď dobývají přehlídková mola.
21. 7. 2019|
Komiks

S technikou ze Západu začala před 30 lety v Loděnici výroba CD. Původní lis používají dodnes

Před 30 lety začala v Československu výroba kompaktních disků. Tehdy jediného média, které umožňovalo špičkový digitální záznam a poslech třeba hudby. V Loděnici u Berouna se cédéčka vyrábějí dodnes.
20. 7. 2019|
Komiks

Manhattan se ponořil do tmy. Bez proudu byly statisíce lidí

Část newyorského Manhattanu postihl v noci na neděli 14. července masivní výpadek elektřiny. Bez proudu byly pět hodin statisíce lidí. Příčinou byl zřejmě požár v rozvodné síti. Na území velkém jako Karlovy Vary žije víc obyvatel než v Praze, tedy přes milion a půl lidí. Blackout tak způsobil hodně dramatických situací.
19. 7. 2019|
Komiks

Botswana se potýká s velkým množstvím slonů. Okolní země se bojí, že se stáda přesunou k nim

Africká Botswana mobilizuje síly kvůli příliš velké populaci slonů. Země s jejich největším množstvím, podle odhadů kolem 130 tisíc zvířat, čelí mezinárodní kritice po zrušení úplného zákazu jejich lovu. Sousední země, zvlášť Zambie a Zimbabwe, se obávají, že obrovská sloní stáda se teď přesunou na jejich území.
18. 7. 2019|
Komiks

Venkovní tančírny v Brně lákají na jazz i rokenrol

Swing, jazz, rokenrol. Na takové žánry lákají návštěvníky v Brně stále populárnější tančírny. Jednodenní akce, kdy se lidé pod dohledem odborníků učí základní taneční kroky, se odehrávají v uzavřených prostorách i pod širým nebem. Vhodných míst ale podle pořadatelů není dost. Pomoci by mohl nový altán, který vznikl v brněnském parku Anthropos.
17. 7. 2019|
Komiks

Škodná nebo prospěch ekosystému? Vlci už se šíří i do Pošumaví

Vlci už se ze Šumavy dostali i do Pošumaví. Minimálně jeden pár se začátkem července pohyboval v okolí Lipenské přehrady, kde opakovaně napadal ovce. Zatím vlci způsobili škodu za víc než dva miliony korun. Podle Agrární komory je potřeba začít řešit ochranu před těmito šelmami jednotně v celé Evropě. S tím ale nesouhlasí ochránci přírody – vlci podle nich snižují počty přemnožené zvěře a jsou prospěšní ekosystému lesa.
16. 7. 2019|
Komiks

Návrat nosorožců do přírody. V Zambii bojují za obnovu populace ohrožených zvířat

Zambie slaví první úspěchy při vracení nosorožců do přírody. Kdysi jich tam žilo kolem dvanácti tisíc, v 90. letech ale pytláci kvůli asijské poptávce zlikvidovali poslední kusy. Několik národních parků teď bojuje za to, aby se v nich uchytily zárodky budoucí populace ohroženého zvířete.
15. 7. 2019|
Komiks

Fronty u vltavských jezů. V největší špičce čekali vodáci na sjezd i 20 minut

Sváteční prodloužený víkend přilákal na horní Vltavu tisíce lidí. Řeka tak zažívala mimořádný nápor – plno bylo hlavně v úseku mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem. Oproti loňsku jsou sice fronty před jezy kratší, i tak ale příznivci populární letní aktivity museli na sjezd některých jezů čekat i dvacetiminutové fronty.
14. 7. 2019|
Komiks

Hrozba „klimatického apartheidu“. Vyprahlé Indii dochází zásoby vody

V Indii vysychají studny, podzemní zásoby vody i vodní plochy po celé zemi. V sázce jsou životy stovek milionů lidí. Podle expertů má druhá nejpočetnější země světa pouhých několik let na vyřešení situace. Odborníci dokonce varují před hrozbou „klimatického apartheidu“.
12. 7. 2019|