TÉMA

Linka

Queen Mary 2 sice přišla o titul největší lodi světa, oceánům ale neohroženě vládne i po dvaceti letech

Nalodit se v Southamptonu (nebo třeba Hamburku), na několik dní se zavřít do kajuty či bloumat po palubách a pozorovat nekonečný oceán a nakonec zahlédnout plamen Sochy svobody a pak manhattanské mrakodrapy vystupující zpoza obzoru – to se zdá jako něco, co zůstává bezpečně zamčeno v hloubi minulého a předminulého století. Ale i v době, kdy se dá za cenu transatlantické plavby a za zlomek času stráveného na palubě doletět letadlem na opačnou stranu zeměkoule, stále existuje i možnost se na plavbu přes Atlantik vypravit. Rovných dvacet let se plaví poslední zkonstruovaná transoceánská linková loď Queen Mary 2. V roce 2004, kdy ji pokřtila tehdejší britská královna, to byla také největší dopravní loď na světě. Dnes to už neplatí, ale přesto je Queen Mary 2 zcela unikátním plavidlem, a lze-li některou loď považovat za opravdovou královnu světových moří, je to nepochybně ona.
12. 1. 2024|

Penam přijde o stamilionovou dotaci na toustovou linku, podle Agrofertu ji získal oprávněně

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) odebere firmě Penam ze skupiny Agrofert stamilionovou dotaci, kterou získala na linku na výrobu toustového chleba. Resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu. Komise již dříve rozhodla, že sto milionů korun neproplatí. Holding Agrofert trvá na tom, že podpora byla vyplacena v souladu s dotačními pravidly. Ministerstvo by podle firmy nemělo předjímat výsledek správního řízení.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 11:47|

30 let zpět: Praha plánuje návrat trolejbusů

Trolejbusy vozily Pražany téměř čtyřicet let až do roku 1972. Začátkem 90. let pražský dopravní podnik uvažoval o znovuzavedení pravidelné trolejbusové dopravy. Nová linka měla vést z Anděla přes Malvazinky do Jinonic.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 2. 2021|

Konec přímých autobusů Dačice–Brno. Vysočina nechce sama platit linku, která vede přes tři kraje

V sobotu v podvečer naposledy odjedou z brněnské Zvonařky a z dačického autobusového nádraží autobusy linky, která obě města spojuje. S nedělní změnou jízdních řádu linka zanikne. O zachování unikátní linky, která prochází územím tří krajů, přitom lidé žádali peticí, argumentovali, že linkou Dačice–Brno jezdí nejen studenti do škol, ale také senioři do brněnské nemocnice. Rozhodnutí bylo na vysočinském krajském úřadu, který linku držel při životě.
14. 12. 2019|

Katolická církev zřídila linku a web pro oběti zneužívání. Duchovní nabízejí i psychologickou či právní pomoc

Česká biskupská konference a konference vyšších řeholních představených chtějí poskytnout péči a pomoc nezletilým a zranitelným obětem pohlavního zneužití duchovními. Zřídily proto internetovou stránku ochrananezletilych.cz. V úterý to sdělil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.
30. 4. 2019|