TÉMA

Promlčení

Nemocnice skartovala záznam o sterilizaci, ženě se po zásahu ombudsmana omluvila

Alespoň omluvy se po zásahu veřejného ochránce práv dočkala žena z Moravskoslezského kraje, která chtěla žádat o odškodnění za protiprávní sterilizaci. Nemocnice záznam o sterilizaci skartovala o třicet let dřív, než podle předpisů měla. Ombudsman o tom informoval na svém webu. Oběti protiprávních sterilizací z období od července 1966 do konce března 2012 mohou od příštího roku získat odškodné od státu tři sta tisíc korun, přihlásily se jich stovky.
19. 2. 2024|

Prověřování Babiše v případu Pandora Papers spěje k odložení, žádost Černošic o pomoc odmítl další resort

Ministerstvo vnitra nevyhovělo žádosti černošického městského úřadu o součinnost ohledně majetku expremiéra Andreje Babiše (ANO) zmíněném v kauze Pandora Papers. S obdobnými žádostmi Černošice neuspěly již na ministerstvech spravedlnosti a zahraničí. Úřad se tím pádem nedostane k dokumentům ze zahraničí. Prověřování, zda se Babiš nedopustil přestupku, tak směřuje k odložení. Část již je promlčená, u zbytku uplyne lhůta v polovině roku.
4. 1. 2022|
Reportéři ČT

Lhůty na promlčení vražd jsou příliš krátké, tvrdí vyšetřovatelé. Desítky pachatelů zůstávají na svobodě

V Česku loni klesl počet vražd, desítky jich ale zůstávají nedořešených. Může za to nejen nedostatek důkazů, ale také kratší promlčecí lhůty, které se většinou pohybují pod evropským průměrem. Promlčení vraždy v Česku obvykle trvá patnáct až dvacet let, horní hranice ale dosahují pouze výjimečné případy. V Německu tato lhůta trvá třicet let a například švédský nebo americký právní systém ji neumožňuje vůbec. Tématu se věnovali Reportéři ČT.
30. 4. 2019|