TÉMA

Zuzana Mauréry

Když ženy nebyly sešněrovány jen korzetem. Film Služka se inspiruje příběhem z rodiny Vášáryových

Postavení žen ve společnosti před sto lety vyobrazuje filmové drama Služka, které od tohoto týdne promítají česká kina. Jde o adaptaci bestselleru Hany Lasicové, která při psaní vyšla z příběhu spojeného se svou rodinou, podílela se i na filmovém scénáři. Snímek slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské vznikl v koprodukci České televize a i herecké obsazení je česko-slovenské. V domě jednoho vysoce postaveného úředníka v dobách na sklonku Rakouska-Uherska se tak mezi panstvem a služebnictvem diváci potkají s Karlem Dobrým, Annou Geislerovou či Zuzanou Mauréry. Titulní roli služky hraje Dana Droppová.
17. 3. 2023|

Nikdy bych nesdílel utrpení, říká autor Zprávy o záchraně mrtvého

Do hlavní soutěže festivalu v Karlových Varech se vrací režisér a scenárista Václav Kadrnka. V roce 2017 byl prvním českým filmařem po patnácti letech, jemuž se dostalo ocenění za nejlepší film. Na vítězné tažení meditativního Křižáčka navazuje Kadrnka letos Zprávou o záchraně mrtvého. Vycházel z osobní zkušenosti. K nemocniční posteli otce v kómatu ve filmu postavil jako matku se synem Zuzanu Mauréry a Vojtěcha Dyka.
26. 8. 2021|

Služka Hany Lasicové se dostala i k filmu. Prožije romantický vztah s panskou dcerou

Na Pardubicku se začalo natáčet historické romantické drama Služka. Snímek v režii Mariany Čengel Solčanské vychází ze stejnojmenné knihy Hany Lasicové. Obě také napsaly scénář. Příběh vypráví o dvou dívkách zmatených citovou nejistotou v dobách, kdy právo na lásku podle vlastního výběru bylo značně omezené.
29. 9. 2020|

Kadrnka dokončil Zprávu o záchraně mrtvého. Inspiroval se kómatem vlastního otce

Režisér a scenárista Václav Kadrnka dotočil svůj třetí celovečerní snímek. Přestože do natáčení, do něhož se tvůrci pustili po třech letech příprav, nedlouho po začátku zasáhla koronavirová krize. K filmu Zpráva o záchraně mrtvého inspirovala Kadrnku situace, s níž se musela vypořádat jeho vlastní rodina.
2. 6. 2020|

Švehlík, Finger či Mauréry podléhají na ČT Stockholmskému syndromu

Únos a jeden výstřel změní život sedmi lidem. Od neděle 12. ledna možná i divákům České televize, kteří zhlédnou první část nového napínavého filmu. Ve Stockholmském syndromu čelí David Švehlík, Martin Finger, Zuzana Mauréry či Elizaveta Maximová mezním situacím i vlastnímu svědomí a morálce.
12. 1. 2020|

Místo zločinu: Česká televize. Do nových filmů a seriálů zapojila Zrádce, Veterána i nemluvně

S novým rokem začne Česká televize vysílat řadu novinek, převážně kriminálních. Přichystala mimo jiné tři seriály či minisérie podle skutečných událostí (Místo zločinu Ostrava, Zrádci, Vysoká hra) a televizní film inspirovaný osudem herečky Jiřiny Štěpničkové (Past). Zábavu slibuje společné vyšetřování penzisty a vnuka (Poldové a nemluvně), napětí lze čekat od psychologických sond Stockholmský syndrom a Veterán. Do duše divákům i hostům nahlédne také v nové show psychiatr Radkin Honzák. Do zdravotnického zákulisí zavedou Sestřičky a to umělecké přiblíží nové pořady o jazzu a výtvarném umění. Blíže povánoční program představuje fotogalerie.
3. 12. 2019|

Miroslav Krobot díky zaječím uším uslyší i to, co by možná raději neslyšel

Miroslav Krobot, Oldřich Kaiser či Táňa Pauhofová se sešli v novém filmu slovenského režiséra Martina Šulíka. Tvůrce, který se českým divákům připomněl loni dramatem Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli, začal natáčet další snímek, komedii Muž se zaječíma ušima.
29. 4. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 19:02|