TÉMA

Nokia

Společně jsme toho hodně dosáhli, řekla Merkelová na svém posledním sjezdu CDU v roli kancléřky

Křesťansko-demokratická unie (CDU) a Německo překonaly za dobu kancléřství Angely Merkelové řadu překážek, na což je možné být hrdý. Na sjezdu CDU to řekla sama kancléřka, pro kterou je sjezd poslední v roli předsedkyně spolkové vlády. V zářijových volbách již funkci obhajovat nebude. Německá CDU v pátek zahájila dvoudenní sjezd, který v sobotu vybere nového předsedu. Sjezd je kvůli pandemii nemoci covid-19 digitální. Výjimečnost situace zdůraznila na úvod on-line setkání i dosluhující šéfka Annegret Krampová-Karrenbauerová.
15. 1. 2021|

CETIN si vybral za výhradního dodavatele 5G firmu Ericsson

Rychlou mobilní síť 5G postaví společnost CETIN na technologiích firmy Ericsson. Na svém twitterovém účtu to uvedl člen představenstva PPF, které CETIN patří, Vladimír Mlynář. Ericsson má být výhradním dodavatelem technologií. Ostatní operátoři zatím dodavatele neoznámili.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 16:23|

NASA na Měsíci vybuduje mobilní síť. Postaví ji pro ni Nokia

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia získal od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zakázku na výstavbu první sítě pro bezdrátovou komunikaci na Měsíci. Půjde o síť čtvrté generace (4G), kterou bude možné modernizovat na 5G, oznámila v pondělí Nokia v tiskové zprávě.
19. 10. 2020|

Qualcomm lobbuje u americké vlády, aby zmírnila restrikce proti Huawei. Nechce přijít o velký obchod

Zatímco na mezistátní úrovni má restriktivní tažení USA proti čínské Huawei Technologies zřetelné výsledky, na provázané mezifiremní úrovni už to není tak přehledné. Největší dodavatel čipů do mobilních telefonů na světě, americký Qualcomm, nyní začal u americké vlády lobbovat, aby omezení uvolnila. Jinak by mohl přijít o velký byznys. Informoval o tom americký list The Wall Street Journal.
14. 8. 2020|

Francie Huawei nezakáže. Od spolupráce s ní ale provozovatele 5G odrazuje

Francie čínskou telekomunikační společnost Huawei nezakáže, francouzské provozovatele mobilních sítí páté generace (5G) ale bude od spolupráce s ní odrazovat, řekl deníku Les Echos ředitel francouzské agentury pro kybernetickou bezpečnost (ANSSI) Guillaume Poupard. Huawei má potíže ve více zemích, včetně Británie. Ta sice firmě umožnila na budování sítí 5G se podílet, její aktivity se však rozhodla omezit. V pondělí tak v reakci na tyto kroky zaznělo varování, že pokud si Londýn chce z Číny udělat nepřátelskou zemi, ponese si následky, prohlásil podle agentury Reuters čínský velvyslanec v Británii Liou Siao-ming.
6. 7. 2020Aktualizováno6. 7. 2020, 16:25|

Šéf FBI: Komunistická Čína je největší hrozbou pro USA. Špioni kradou technologie i výzkum

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) plnící roli kontrarozvědky označil čínský komunistický režim za největší hrozbu pro Spojené státy. Snaží se totiž krást technologie „všemi dostupnými prostředky“. Ředitel FBI Christopher Wray oznámil, že úřad vyšetřuje asi tisíc takových případů. Týkají se obrany, zdravotnictví i průmyslu. O hrozbě čínské špionáže píše i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nebo Bezpečnostní informační služba.
6. 2. 2020|
Události komentáře

Hanák: Očekával jsem, že Čína bude investovat v Česku hlavně do moderních technologií, a to se zatím nepovedlo

Prezident Miloš Zeman není spokojený s úrovní čínských investic v Česku a očekává jejich zvyšování. Řekl to v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV. Absenci velkých firem považuje za skvrnu na vzájemné spolupráci. Mluvit o tom bude na své páté návštěvě Číny. Jaroslav Hanák, který vede Svaz průmyslu a dopravy, s ním souhlasí. V rozhovoru pro středeční pořad Události, komentáře uvedl, že očekával, že Čína bude investovat v Česku hlavně do moderních věcí, jako nanotechnologií, biotechnologií, IT – jenže to se zatím nepovedlo. Dalším hostem pořadu byl Rush Doshi z Centra pro novou americkou bezpečnost. Rozhovor vedl Jakub Železný.
25. 4. 2019|