TÉMA

Církve

Během Noci kostelů se jich otevře 1800. K návštěvě vybízejí ty běžně nepřístupné i rekonstruované

Více než 1800 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí se v pátek odpoledne, večer a v noci otevře věřícím i ostatní zájemcům, kteří na tato místa rádi zavítají. Tématem letošního ročníku akce Noc kostelů je křest a organizátoři chtějí reflektovat nejen jeho rituál, ale také místa, předměty, texty či tradice se křtem spojené. Jen na území Prahy bude možné vstoupit do 155 prostor a v Praze také arcibiskup Jan Graubner letošní Noc kostelů zahájí.
2. 6. 2023|

Stát plánuje investovat stamiliony do podpory nájemního bydlení, pomohou i peníze z EU

Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo uvolnit do konce dubna 800 milionů korun na podporu nájemního bydlení. O peníze budou moct žádat obce, církve a další organizace i ve spojení se soukromými investory. Návrh by měla příští týden schválit vláda. Resort zároveň dokončuje zákon o podpoře bydlení.
9. 4. 2023|

30 let zpět: Půl milionu věřících na Velehradě

Druhý den své historické návštěvy Československa odsloužil papež Jan Pavel II. slavnostní mši na Velehradě a poté k poutníkům promluvil v českém jazyce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 4. 2020|

Ústavní soud zrušil zdanění církevních náhrad. Porušovalo princip demokratického právního státu

Ústavní soud zrušil předpis, podle kterého měly církve danit náhrady vyplácené státem. Senátoři, kteří tvrdili, že je zdanění protiústavní, tak se svým návrhem uspěli. Letos na jaře schválili devatenáctiprocentní daň na církevní náhrady poslanci vládních stran, které podpořili komunisté a poslanci SPD.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 15:25|
Církevní restituce

Po senátorech i poslanci. Hned pět stran se kvůli zdanění restitucí obrací na Ústavní soud

Kvůli zdanění finančních náhrad církvím, které v parlamentu prosadila vládní koalice s podporou komunistů a SPD, se na Ústavní soud obrací široká skupina poslanců za ODS, Piráty, lidovce, TOP 09 a Starosty. Současně žádá, aby tribunál stížnost projednal přednostně. Oznámil to Marek Benda (ODS). Jedná se o třetí snahu o zrušení daně na peněžní náhrady – zpochybňují ji už dvě senátorské žádosti od lidovců a hnutí STAN.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 19:33|
Církevní restituce

Ke stížnosti na zdanění církevních náhrad se připojili i senátoři z vládní ČSSD. K soudu odejde koncem týdne

K ústavní stížnosti na zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný církvím v restitucích se připojili i tři senátoři vládní ČSSD. Především ji však podepsali politici konzervativní opozice z ODS a KDU-ČSL a také členové klubu Senátor 21. Autoři chtějí stížnost odeslat k Ústavnímu soudu do konce týdne.
21. 5. 2019|