TÉMA

František Kučera

Soud zamítl stížnost manželů Kučerových na vyvlastnění pozemků u Jaroměře

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybnili vyvlastnění svých pozemků kvůli výstavbě obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Kučerovi u NSS dříve uspěli, nařídil tehdy nové projednání jejich žaloby kvůli chybě při doručování. Krajský soud v Hradci Králové jim však ani napodruhé nevyhověl a nyní už verdikt potvrdil i NSS.
6. 4. 2023|

Soudci Kučerovi opět zamítli žalobu proti vyvlastnění jeho pozemků u Jaroměře

S žalobou proti vyvlastňovacímu řízení neuspěl místopředseda pražského vrchního soudu František Kučera s manželkou. Hrozí jim, že přijdou o pozemky u Jaroměře, kde chtějí silničáři stavět obchvat. Královéhradecký krajský soud se vyvlastněním pozemků Kučerových zabýval již podruhé. Jeho první verdikt zrušil Nejvyšší správní soud kvůli předchozí formální chybě krajského úřadu, který o vyvlastnění rozhodl.
30. 11. 2022|

Ústavní soud odmítl stížnost Kučery kvůli vyvlastnění pozemku pro D11 u Jaroměře

Ústavní soud odmítl stížnost Františka Kučery kvůli vyvlastnění pozemku potřebného pro stavbu dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří na Náchodsku. Nevyhověl ani připojeným návrhům za zrušení částí liniového zákona a zákona o vyvlastnění. Kučera neúspěšně uplatňoval před správními soudy a znovu před Ústavním soudem řadu námitek. Ústavní soudci jeho stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
7. 11. 2022|

Začaly práce na obchvatu Jaroměře. Stavba za 688 milionů korun má být hotová za dva roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek odpoledne oficiálně zahájilo dlouho připravovanou stavbu obchvatu dvanáctitisícové Jaroměře na Náchodsku. Obchvat po severním okraji města odvede z Jaroměře tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko. Řidičům by měl začít sloužit v roce 2024. Obchvat postaví společnost Metrostav Infrastructure za 688 milionů korun bez daně. Předpokládaná cena před soutěží byla 863 milionů korun.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:49|

Soud rozhodl v neprospěch majitelů pozemků u Jaroměře, město je blíž stavbě obchvatu

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek pravomocně potvrdil zamítnutí žaloby manželů Kučerových, kteří se domáhali zajištění přístupu na své pozemky u obce Hořenice na Náchodsku v blízkosti budoucího kruhového objezdu na začátku obchvatu Jaroměře. Žalovanými byly Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a ministerstvo dopravy. Manželé musí za obě instituce zaplatit náklady na odvolací řízení. Tímto soudním rozhodnutím tak státu odpadla jedna z překážek v pokračování stavby obchvatu.
23. 9. 2021|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Vyvlastnění pozemku pro stavbu dálnice D11 bylo legální, rozhodl soud

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu Františka Kučery, která chtěla zrušit vyvlastění jeho bývalého pozemku u Jaroměře na Náchodsku. Parcela o velikosti 1161 metrů čtverečních je v místech plánovaného dálničního sjezdu. Verdikt je pravomocný. Kučera, který je místopředsedou Vrchního soudu v Praze a zároveň viceprezidentem Soudcovské unie, podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 10:21|

Stavba dálnice D11 se může zkomplikovat. Bývalý majitel parcely napadl rozhodnutí o vyvlastnění

Stavbu dálnice D11 u Jaroměře může ztížit žaloba bývalého majitele parcely, která silnici stojí v cestě. Pozemek patřil místopředsedovi Vrchního soudu v Praze Františku Kučerovi, který je zároveň viceprezidentem Soudcovské unie. Kučera se brání rozhodnutí Krajského úřadu v Hradci Králové, který jeho pozemek v únoru vyvlastnil.
7. 6. 2020|

„Na severu Moravy prakticky zmizel smrk.“ A kůrovec už zasáhl všechny kraje v Česku

Kůrovec už zasáhl všechny kraje v Česku, oznámilo v pondělí ministerstvo zemědělství. Vlastníci lesů tak mohou omezit některá obranná opatření vůči škůdci, například odložit zalesnění holin až na pět let, uvolní se v nich také pravidla pro přenos sadebního materiálu.
9. 12. 2019|

Nevíme, proč rezignoval Kněžínek, říká Kučera ze Soudcovské unie. O zásazích do justice neví

Podle prvního viceprezidenta Soudcovské unie České republiky Františka Kučery panují nejasnosti ohledně odstoupení ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), kterého má vystřídat někdejší nejvyšší státní zástupkyně, poslankyně ČSSD a exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Soudce rozhodnutí překvapilo jak kvůli načasování, tak kvůli rozdělané práci na ministerstvu. Kněžínek uvedl, že odešel kvůli spekulacím o své budoucnosti, Kučerovi přijdou takové argumenty jako slabé. Rozhovor se soudcem v Interview ČT24 vedl Daniel Takáč.
24. 4. 2019|