TÉMA

Michal Soukup

Trestní oznámení kvůli SEFO policie odložila. Bývalí ředitelé muzea údajně trestný čin nespáchali

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a Pavla Zatloukala, které před odchodem z funkce ministra kultury podal Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). Projekt se připravuje už zhruba deset let a vláda na něj uvolnila 600 milionů korun. Podle policie se trestný čin nestal.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 11:53|
90‘ ČT24

Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|

Hledá se šéf Národní galerie, Staněk před odchodem vypsal výběrové řízení

Ještě před svým oficiálním odchodem z funkce vypsal Antonín Staněk (ČSSD) výběrové řízení na volné křeslo ředitele Národní galerie Praha. Končící ministr kultury to řekl novinářům na středeční tiskové konferenci. Bývalého ředitele Národní galerie Jiřího Fajta Staněk odvolal spolu s ředitelem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem v polovině dubna a čelil kvůli tomu kritice.
31. 7. 2019|

Staněk vyhlásil výběrové řízení na ředitele olomouckého Muzea umění. Bez šéfa je od dubna

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO). Předchozího šéfa Michala Soukupa odvolal společně s ředitelem Národní galerie Praha Jiřím Fajtem letos v dubnu a kvůli hospodaření obou institucí podal na oba trestní oznámení.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 13:16|

Fajt probudil Národní galerii, jeho odvolání byla poprava za denního světla, říká šéf centra DOX

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ke konci května rezignuje na svou funkci. Pobouřená kulturní scéna volala po jeho politickém konci kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. „Jsme rádi, že věci se daly do pohybu,“ říká šéf Centra současného umění DOX Leoš Válka, který patří mezi kritiky ministra. Způsob odvolání ředitelů podle něj svědčí o politickém zadání.
18. 5. 2019|

Podle olomouckého Muzea umění neplatí odvolání ředitele, protože si nepřevzal rozhodnutí

Zástupci Muzea umění v Olomouci se s ministerstvem kultury přou o platnost odvolání ředitele Michala Soukupa. Podle nich je neplatné, protože Soukup doposud rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) nepřevzal. Zástupci resortu to však odmítají a tvrdí, že odvolání nabývá účinnosti po deseti dnech od doručení.
14. 5. 2019|

Vedení ČSSD chce od Staňka zklidnění situace. Výběr nových šéfů má připravit do června

Vedení ČSSD uložilo ministrovi kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD), aby připravil do konce května výběrová řízení na šéfy Národní galerie i Muzea umění Olomouc. Má také zklidnit situaci. Staněk už předtím na jednání sněmovního podvýboru pro kulturu upozornil na další výtky vůči Národní galerii Praha (NG). Týkají se například externích právních smluv zhruba za 6,3 milionu korun. Vypsání výběrového řízení na ředitele NG namísto odvolaného Jiřího Fajta podle Staňka po technické stránce už nic nebrání, chce ale ještě svolat odbornou skupinu. Pokud vše půjde dobře, umí si představit, že by galerie měla nového ředitele ve druhé polovině letošního roku.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 16:29|

Kdybych věděl, že jsem udělal něco špatně, odstoupil bych, říká ministr kultury Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) je po odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a šéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa kritizován českými i zahraničními umělci. Petici, která požaduje jeho odvolání, podepsalo téměř šest tisíc lidí. Staněk si ale za svým krokem stojí a říká, že z právního hlediska neměl jinou možnost. Rozhovor s ním vedl Martin Řezníček.
7. 5. 2019|

Ministr Staněk zveřejnil důvody odvolání ředitele Muzea umění. Vytýká mu předražené nákupy

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vytýká bývalému řediteli Muzea umění Olomouc Michalu Soukupovi údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti ohledně projektu Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Soukupa stejně jako ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta Staněk náhle odvolal z funkce 18. dubna. Právní důvody svého rozhodnutí v případě Soukupa nyní zveřejnil na webu. Soukup se proti tvrzení ministerstva důrazně ohradil.
29. 4. 2019|
OVM

Zvažoval bych odvolání ministra kultury Staňka, řekl v OVM Roman Onderka

Vládu Andreje Babiše (ANO) možná čeká další změna, o místo by mohl přijít ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Statutárnímu místopředsedovi sociálních demokratů Romanu Onderkovi se nelíbí způsob i načasování odvolání ředitelů Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. Staňka kritizuje i předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Politici v Otázkách Václava Moravce diskutovali také o budoucí ministryni spravedlnosti Marii Benešové (dříve ČSSD). Podle 1. místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije není jasné, kdo ji do vlády navrhl, Benešová by ale měla dostat čas na hájení.
28. 4. 2019|

Umělci vyzývají k odvolání ministra kultury Staňka. Jeho praktitky připomínají normalizaci, tvrdí v petici

Zástupci kulturních institucí a umělci sepsali petici za odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a adresovali ji premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi. Důvodem je odvolání ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.
26. 4. 2019|

Ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Praha. Fajt v tom vidí politický krok

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta podal dvě trestní oznámení, třetí se připravuje, na koho bude podáno, ministr ve čtvrtek odmítl říci. Fajt považuje své odvolání za politický krok, důvody uváděné ministrem jsou podle něj zástupné. Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vidí za odvoláním ředitele Fajta Hrad. Uvedl, že před pěti lety ho prezident Miloš Zeman žádal, aby Fajta nejmenoval.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 21:12|