TÉMA

Biskupství

Bývalý dominikánský klášter ve Znojmě koupili premonstráti z Nové Říše. V budoucnu by v něm mohly být byty

Bývalý dominikánský klášter v centru Znojma má nového majitele. Od dominikánů ho koupilo premonstrátské opatství z Nové Říše na Vysočině. V budoucnu tam mohou vzniknout například byty pro mladé rodiny a seniory, školka nebo kavárna. Ekonomické soběstačnost je důležitá pro všechny církve a řády. Od roku 2030 stát přestane přispívat na platy kněžích a za dvacet let nebude vyplácet ani náhrady za nevydaný, původně církevní majetek.
16. 10. 2023|

Brněnské biskupství řeší počínání kněze ze Znojemska. Podle Deníku má jít o sexuální zneužívání

Brněnské biskupství interně prošetřuje počínání římskokatolického kněze ze Znojemska, prozatím jej poslalo mimo farnost a přijalo i další opatření. Biskupství o tom informovalo na svých internetových stránkách. Podle Deníku.cz je důvodem podezření ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky.
11. 1. 2023|

Jednání s komunisty pro něj byla utrpením, vzpomíná Tomáškův ceremoniář

Uplynulo třicet let od úmrtí pražského arcibiskupa Františka kardinála Tomáška – muže, který svou dlouholetou činností přispěl k pádu komunistického režimu v Československu. Mimo jiné se zasadil také o svatořečení Anežky České v listopadu 1989. Jaký byl v soukromí a jak prožíval poslední léta totalitního režimu? V rozhovoru pro ČT24 na něj vzpomíná jeho blízký spolupracovník a současný ředitel Strahovské knihovny P. Evermod Gejza Šidlovský.
4. 8. 2022|

Plzeňské biskupství chce na svých pozemcích hospodařit šetrně. Mění podmínky pronájmu půdy

Hospodařit na svých pozemcích ekologičtěji je novým záměrem plzeňského biskupství. Na západě Čech vlastní tisíce hektarů půdy, které získalo v restitucích a pronajímá je soukromým zemědělcům. Teď jim ale, právě kvůli ekologii, církev začíná měnit podmínky pronájmu.
19. 10. 2021|

Na procházku, výstavu nebo koncert. Brněnské biskupství zpřístupnilo zahrady pod Petrovem

Brněnské biskupství opravilo a zpřístupnilo veřejnosti historické zahrady pod Petrovem. Vznikl tak prostor pro odpočinek, setkávání i kulturní akce. Lidé se tam dostanou nově zřízeným průchodem od katedrály, případně z Petrské ulice. Celkové náklady se vyšplhaly na více než čtrnáct milionů korun.
8. 6. 2020|

Stavba repliky dřevěného kostela v Gutech začne nejspíš v létě. Jednání s památkáři se protáhlo

Stavba repliky středověkého dřevěného kostela v Třinci-Gutech, který po úmyslném zapálení v srpnu 2017 kompletně vyhořel, začne zřejmě v polovině tohoto roku. Hrubou stavbu by pak stavební firma měla dokončit ještě letos. Podle původních plánů se mělo začít už loni na podzim, ale zahájení stavby zpozdilo například jednání s památkáři.
16. 4. 2019|