TÉMA

Scania

Antimonopolní úřad uspěl s kasační stížností v případu nákupu autobusů pro Ústecký kraj

Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v roce 2019 zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) nákup devadesáti autobusů na základě rámcové smlouvy. Tento zákaz v roce 2020 zrušil svým rozsudkem Krajský soud v Brně, antimonopolní úřad proti němu ale podal kasační stížnost k NSS, který jí nyní vyhověl. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce soudu.
1. 4. 2022|

Soud bude znovu rozhodovat o zákazu nákupu autobusů za miliardu pro Ústecký kraj

Zákaz nákupu 161 autobusů pro Ústecký kraj musí znovu posoudit brněnský krajský soud. Antimonopolní úřad uspěl s kasační stížností proti rozsudku, který tento zákaz zrušil. ČT to zjistila na úřední desce soudu. Úřad v roce 2019 znemožnil ústecké dopravní společnosti nakoupit autobusy od společností Scania a Zilner. Dopravce se proti rozhodnutí úřadu následně úspěšně bránil u krajského soudu. Ten se teď případem musí zabývat znovu.
15. 3. 2022|

Spor o autobusy za miliardu pro Ústecký kraj pokračuje. Řešit ho bude znovu Krajský soud v Brně

Spor mezi Dopravní společností Ústeckého kraje (DSÚK) a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o zakázku na 161 autobusů za více než miliardu korun míří zpět k brněnskému krajskému soudu. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti antimonopolního úřadu, který kraji nákup autobusů před dvěma roky zakázal. Vyplývá to z rozsudku dostupného na úřední desce soudu. Podle ÚOHS byly rámcové smlouvy na dodávky autobusů v rozporu se zákonem, krajský soud ale jeho rozhodnutí loni zrušil.
18. 10. 2021|

Volkswagen kvůli koronaviru zavírá evropské závody, také Škoda Auto i TPCA přestanou vyrábět

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna bude ve většině provozů tento pátek, oznámil koncern. Výrobu přeruší také automobilka Škoda Auto, která pod něj spadá, a to ve středu ve 22 hodin. Tuto informaci poskytnutou odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem potvrdil i mluvčí firmy Tomáš Kotera. Obnovena má být výroba v pondělí 6. dubna. Zaměstnanci dostanou 70 procent platu. Výrobu zastavuje i kolínská automobilka TPCA, a to od 25. března. Pandemie koronaviru zároveň znemožnila koncernu VW odhadnout výhled na tento rok.
17. 3. 2020Aktualizováno17. 3. 2020, 16:05|

Antimonopolní úřad zakázal Ústeckému kraji nákup autobusů. Vyhověl stížnosti dalšího výrobce

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje nákup 161 autobusů značek Scania a Zliner za více než miliardu korun. Podnět podal výrobce autobusů SOR. Úřad rozhodnutí zdůvodnil tím, že jsou rámcové smlouvy na dodávku autobusů v rozporu se zákonem. Ústecký kraj se k rozhodnutí vyjádří ve středu na tiskové konferenci.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 15:09|