TÉMA

Státní fond rozvoje bydlení

Liberec převede za korunu svůj podíl v bytovém domě Alfa. Jde o první z deseti družstev

Liberec převede na družstevníky za korunu svůj podíl v bytovém domě Alfa v Zeleném Údolí. Jde o první z deseti družstev, u nichž právníci města zpochybňovali platnost původních smluv uzavřených zhruba před dvaceti lety. Pro členy družstva tak skončila dva roky trvající nejistota, zda za byty nebudou muset znovu doplácet. Smlouvu s družstvem Alfa v Zeleném Údolí s 36 byty schválili zastupitelé.
29. 7. 2021|

Liberec prodá podíly na bytech u sporných smluv družstevníkům

Liberec své podíly v bytových družstvech u sporných smluv prodá přímo družstevníkům. Jde asi o dvanáct set bytů stavěných se státní dotací, v nichž žijí zhruba tři tisíce lidí. Kolik budou muset za podíl města zaplatit, zatím není jasné. Zřejmě půjde o nižší desítky tisíc korun za byt.
25. 6. 2020|

Vláda schválila odklad splácení úvěrů až o půl roku. ČNB zmírnila pravidla pro hypotéky

Vláda schválila ve středu odklad splácení úvěrů a hypoték sjednaných před 26. březnem až na půl roku. Kreditních karet a kontokorentů se to netýká. Lidé a firmy musí o odklad splátek požádat a prohlásit, že to je kvůli pandemii. Banky to zkoumat nebudou. Přerušeno bude splácení úroků i jistiny. Kabinet také rozhodl, že firmy, jež musely kvůli opatřením uzavřít provoz, budou mít nárok na odklad nájemného od 12. března do 30. června se splatností dva roky. Česká národní banka ve stejný den uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky.
1. 4. 2020Aktualizováno1. 4. 2020, 21:31|

Stát bezúročně půjčí stovky milionů na zateplení, vytápění nebo solární kolektory

Bytové domy v České republice s výjimkou Prahy mohou od pondělí žádat o peníze z nového programu Zateplování, který je určen na energetickou modernizaci. K dispozici je v první fázi 600 milionů korun, poskytované úvěry jsou bezúročné. Informovala o tom ředitelka Státního fondu rozvoje bydlení Hana Pejpalová.
2. 3. 2020|

Uherské Hradiště skončilo s opravami sídliště 28. října

Opravy sídliště 28. října v Uherském Hradišti skončily. Dělníci se zaměřili hlavně na rekonstrukci silnic a chodníků a na obměnu zeleně. Práce začaly v květnu, náklady dosáhly 16,4 milionu korun, z toho šest milionů činila dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení.
20. 11. 2019|

Opozice chystá mimořádnou schůzi sněmovny. Řešit se bude Babišův údajný střet zájmů

Poslanci ODS, Pirátů a lidovců vyvolají mimořádnou schůzi sněmovny. Příští čtvrtek by na ní měli poslanci probrat zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za rok 2018, deficitní rozpočet i situaci kolem premiéra Andreje Babiše (ANO). Na aktuální – čtvrteční – schůzi poslanci rovněž schválili zvýšení letošních výdajů Státního fondu rozvoje bydlení o 750 milionů na 3,48 miliardy korun. Na programu byly také pravidelné interpelace na členy vlády. Poslanci se premiéra Babiše ptali na zveřejnění investičního plánu vlády nebo na podnikání společnosti ČEZ v Bulharsku.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 14:37|

Vláda umožní obcím stavět sociální byty za dotace. Letos na ně dá miliardu

Obce budou moci za dotace a úvěry od státu budovat sociální byty. Návrh nařízení s pravidly pro získání peněz na pořízení bytů schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Výzvu k podávání žádostí o podporu zveřejní hned poté, co předpis začne platit. Účinný má být od 30. dubna. Letos kabinet počítá s rozdělením jedné miliardy korun v rámci programu Výstavba ze Státního fondu rozvoje bydlení. Ten má nahradit původně plánovaný zákon o sociálním bydlení.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 16:52|