TÉMA

Kolinda Grabarová Kitarovičová

V NATO by letos mělo dojít k obměně vedení. Spekuluje se i o šancích političek střední a východní Evropy

Severoatlantická aliance loni posunula kvůli válce na Ukrajině volbu nového generálního tajemníka o rok. Po zákulisním jednání hlav států a diplomatů NATO by o nástupci Jense Stoltenberga ale mělo být jasno nejpozději do konce září. O obrysech výběru ideálního kandidáta – procesu, který podle mnohých diplomatů svým utajením připomíná volbu papeže – se proto začíná intenzivně spekulovat. Alianci by po sedmi desetiletích fungování mohla vést žena pocházející z jedné z východních členských zemí, odhadují nyní analytici.
8. 2. 2023|

Chorvatská prezidentka popírá výroky o islamistech kontrolujících Bosnu

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová se ohradila proti textu v deníku The Jerusalem Post, který jí připsal výrok, že Bosna a Hercegovina je nestabilní země ovládaná militantním islámem. To podle listu pronesla během státní návštěvy Izraele, prezidentka to však odmítá, informuje web Teleskop. Na její údajná slova nicméně už reagovali členové kolektivní hlavy bosenského státu, kteří označili výrok za propagandu a fašismus. Nestabilní je podle chorvatského zástupce v čele Bosny Kitarovičová, a ne jejich země.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 16:12|

Zeman přijal na Hradě chorvatskou prezidentku, shodli se na vztazích s Čínou

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová se ve čtvrtek na Pražském hradě setkala s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvili o vzájemném obchodu, Číně i integraci západního Balkánu do euroatlantických struktur. Jednala také s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). V České republice bude do pátku.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 14:46|