TÉMA

Jiří Trávníček

Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije

Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.
24. 2. 2023|

Čechy během pandemie více zajímaly romány o moru či choleře, o moc náruživěji ale nečetli

Pandemie covidu-19 návyky českých čtenářů příliš neovlivnila. Počet lidí, kteří si v prvním roce lockdownů nakoupili více knih než obvykle, je jen mírně vyšší než počet těch, kteří si oproti zvykům koupili méně titulů. Vyplynulo to z výzkumu Národní knihovny. Statistické šetření v únoru loňského roku shrnuje publikace Covidočtení. Podle jednoho z autorů Jiřího Trávníčka pandemie například potvrdila, že kamenná knihkupectví jsou „slabým článkem řetězu“.
20. 7. 2022|

Trochu zubr, trochu medvěd. Plzeňská zoo představila pár takinů čínských

Plzeňská zoo připravila pro návštěvníky vánoční dárek v podobě nových přírůstků. Pár takinů čínských nebo také zlatých pochází ze zahrady v Liberci. Svět zná tohoto savce teprve od roku 1950 a v Číně je stejně jako například panda považován za národní poklad a zvířecí symbol země. Do zahraničí se tato zvířata poprvé dostala až v roce 2002, díky liberecké zoo. Dnes je v sedmi zemích Evropské unie chová čtrnáct zahrad.
21. 12. 2021|

Filmy a seriály o spisovatelích zvyšují jejich popularitu. Božena pomůže i ve školách, tvrdí učitelka

Spisovatelé a jejich životy se často stávají námětem filmů či seriálů, jde totiž o velmi komplikované osobnosti a mnohdy s pohnutými osudy. S filmovým zpracování může jejich literární odkaz získat nový život – a k umělcům přivést novou generaci čtenářů. Česká televize nedávno uvedla minisérii Božena, která vypráví o životě první české spisovatelky Boženy Němcové. Poslední díl seriálu odvysílá ČT v neděli.
23. 1. 2021|

Co vše souvisí se čtením? Rodiče, Messi i chalupaření

Rodina, škola i knihovna rozhodují o čtenářské budoucnosti dětí. Jakým způsobem ji můžou ovlivnit, shrnuje nová publikace literárního vědce Jiřího Trávníčka. K výsledkům statistického šetření přidává doporučení, jak z potomků „udělat“ pravidelné čtenáře.
3. 1. 2020|

Češi jsou národ čtenářů, který nedá dopustit na detektivky a Harryho Pottera

O Češích se říká, že jsou národem čtenářů. Ačkoliv tuzemský knižní trh je v porovnání s evropskými státy spíš menší, alespoň jeden titul za rok přečtou skoro tři čtvrtiny lidí. Zatím nejprodávanější knihou tohoto roku je Hana od Aleny Mornštajnové. Mrazivý příběh o holocaustu je ale v žebříčku titulů, za které Češi utrácejí, spíš výjimkou. Tuzemští čtenáři dávají předost hlavně odpočinkové literatuře.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 21:51|