TÉMA

Joanne Rowlingová

Pán prstenů a Harry Potter před dvaceti lety změnili způsob, jak Češi chodili do kina

První díly Harryho Pottera a Pána prstenů přišly do českých kin přesně před dvaceti lety a jen pár týdnů po sobě. Současně zcela změnily způsob, jak Češi chodili do kina. S uvedením hitových adaptací populárních knih je u nás spojen zlatý věk multikin, která po hlavním městě začala ve velkém expandovat do jiných krajů. ČT24 oslovila tehdejší distributory, kinaře i tvůrce dabingu, aby zavzpomínali na to, v jaké atmosféře pomáhali dvěma ikonickým titulům za diváky.
6. 2. 2022|

Navalnému hrozí selhání ledvin a srdce. Jeho stav je kritický, varují lékaři

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj čelí zvýšenému riziku selhání ledvin a srdce. Tvrdí to představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, i jeho osobní lékařka. Lékaři však neměli možnost prozkoumat přímo Navalného zdravotní stav. Vyzývají k jeho hospitalizaci mimo vězení, kde od konce března drží hladovku.
17. 4. 2021|
Doporučujeme

Lze oddělit dílo od osobnosti autora? Bojkot „radikální feministky“ oživil věčnou otázku

Měla to být literární událost roku. Jak by také ne, autorka ikonické ságy o Harrym Potterovi, Joanne Rowlingová, je stále jednou z nejpopulárnějších spisovatelek současnosti. Už sedm let se věnuje detektivní sérii, jejíž pátý díl, Troubled Blood, v září vyšel. Lidé na sociálních sítích vyzývali k bojkotu a pálení knih a australské knihkupectví dokonce stáhlo všechna autorčina díla z prodeje. Kauza znovu nastartovala debatu o tom, zdali lze literaturu vnímat nezávisle na charakteru spisovatele.
1. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 09:57|

Češi jsou národ čtenářů, který nedá dopustit na detektivky a Harryho Pottera

O Češích se říká, že jsou národem čtenářů. Ačkoliv tuzemský knižní trh je v porovnání s evropskými státy spíš menší, alespoň jeden titul za rok přečtou skoro tři čtvrtiny lidí. Zatím nejprodávanější knihou tohoto roku je Hana od Aleny Mornštajnové. Mrazivý příběh o holocaustu je ale v žebříčku titulů, za které Češi utrácejí, spíš výjimkou. Tuzemští čtenáři dávají předost hlavně odpočinkové literatuře.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 21:51|