TÉMA

Aféra

Polskem hýbe aféra s vízy. Byla udílena v masovém měřítku a bez prověrek

Polské ministerstvo zahraničí propustilo šéfa právního oddělení, vypovědělo smlouvy externím firmám přijímajícím žádosti o polská víza a nařídilo mimořádnou kontrolu v konzulárním oddělení resortu. V pátek o tom informovalo vedení ministerstva, kterého se dotkla v posledních týdnech aféra kolem udělování víz za úplatu ve zrychleném režimu a bez náležitých prověrek.
15. 9. 2023|

Po akci Dozimetr přikázali radní DPP vypsat výběrová řízení na všechny členy představenstva. Hlubuček končí v Lysolajích

Zastupitelé pražských Lysolají odvolali z funkce starosty obviněného Petra Hlubučka (STAN). Politik, který je hlavní tváří případu v pražském dopravním podniku (DPP), minulý týden mimo jiné rezignoval na post primátorova náměstka. Pražští radní poté v pozici valné hromady přikázali dozorčí radě dopravního podniku vypsat veřejnou soutěž na všech pět míst členů představenstva firmy včetně jeho předsedy a generálního ředitele podniku Petra Witowského. Podle zjištění Deníku N soud v květnu dalšímu stíhanému v kauze, podnikateli Michalu Redlovi, znovu omezil svéprávnost na dalších pět let.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 20:22|

30 let zpět: Štáb americké televize natočil materiál o spolupráci poslance s StB

Československá televize získala videozáznam týkající se úniku informací o případu spolupráce poslance Jana Kavana s StB. V této kauze však nešlo o samotného politika, nýbrž o fakt, že k materiálům byl vpuštěn štáb americké televize. Měly se materiály dostat do médií? Bylo povolení pro natáčení zahraniční televizní společnosti v souladu se zákonem?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 1. 2022|

Italský důstojník podle policie předával tajné informace Rusům. Řím reagoval vyhoštěním dvou diplomatů

Itálie okamžitě vyhostí dva ruské diplomaty v souvislosti s podezřením ze špionáže, oznámil ministr zahraničí Luigi di Maio. Stalo se tak poté, co v úterý večer policie zadržela kapitána italského námořnictva při tajné schůzce s jedním z vojenských diplomatů ruského velvyslanectví. Zatčení se uskutečnilo v momentě, kdy italský důstojník předával ruskému diplomatovi tajné informace, informovaly agentury. Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad událostí politování.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 20:31|
Týden v justici

Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky

Majetek některých slovenských soudců neodpovídá jejich příjmům. Zjistila to analýza jejich majetkových přiznání za loňský rok. Pokud soudci nedokážou nesrovnalosti vysvětlit, může soudní rada požádat ministra spravedlnosti o zahájení disciplinárních řízení. Pro pořad Týden v justici to řekl člen slovenské soudní rady Pavol Žilinčík. Rada nechala přednostně analyzovat majetková přiznání těch soudců, kteří prokazatelně byli ve spojení s obviněným podnikatelem Marianem Kočnerem.
4. 11. 2019|

Korupce, která v Malajsii nemá obdoby. Začal ostře sledovaný soud s expremiérem Razakem

V Malajsii začal proces století. Bývalý premiér a ministr financí Nadžíb Razak čelí závažnému obvinění. Z fondů na rozvoj země podle policie ukradl v přepočtu 105 miliard korun. Skandál vedl k pádu Razakovy vlády. Expremiéra, jemuž hrozí dvacet let za mřížemi, by ale mohl omilostnit nový sultán.
5. 4. 2019|