TÉMA

Hofburg

Mýtus císařovny Sisi je zpět. Tentokrát jako příběh ženy, která si dělá, co chce

Zájem o aktivní hrdinky v kombinaci s přetrvávající popularitou výpravných kostýmních seriálů přivádí západní filmaře na vídeňský dvůr. Minisérii o životě rakouské císařovny Alžběty známé pod přezdívkou Sisi před nedávnem odvysílala německá RTL, vlastní produkci připravuje Netflix a do kin mají vstoupit i dva filmy o životě manželky Franze Josefa. Osudy císařovny „s hvězdami ve vlasech“ tak podle všeho tvůrce nepřestávají fascinovat – a ti nyní reinterpretují mýtus bavorské princezny pro novou generaci diváků.
30. 1. 2022|

Ve Vídni protestovaly desetitisíce lidí proti covidovým omezením

V centru Vídně v sobotu demonstrovali odpůrci protiepidemických opatření. Svolala je opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Dva dny před začátkem celostátní uzávěry se na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu podle odhadu úřadů sešlo pětatřicet tisíc lidí. Mluvčí policie uvedl, že někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a na policisty házeli láhve a plechovky. Nejméně deset lidí bylo zatčeno. Podle listu Der Standart se jeden z nich pokusil odzbrojit policistu.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 19:54|

Balkon v Hofburgu, na kterém vystoupil Hitler, by mohl být v rámci osvěty otevřen veřejnosti

Balkon vídeňského Hofburgu, ze kterého nacistický diktátor Adolf Hitler 15. března 1938 oznámil připojení Rakouska k Německé říši, by měl být přístupný veřejnosti. V rozhovoru s agenturou DPA k tomu vyzvala ředitelka Muzea moderních rakouských dějin Monika Sommerová. Návštěva místa spojeného s nejtemnější kapitolou rakouské historie by podle ní mohla přispět k demokratické osvětě.
14. 3. 2021|

Zemana přijal rakouský prezident, o kanálu Dunaj-Odra-Labe ale Van der Bellena nepřesvědčil

Českého prezidenta Miloše Zemana ve středu ve svém vídeňském sídle Hofburgu uvítal s vojenskými poctami prezident Rakouska Alexander Van der Bellen. Česká hlava státu přijela k jižním sousedům poprvé od loňského znovuzvolení. V Rakousku se snaží najít i podporu pro výstavbu vodní cesty mezi Dunajem a Odrou.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 14:32|