TÉMA

Daniel Pawlas

V senátním obvodu Frýdek-Místek postupují do druhého kola Zdeněk Matušek a Stanislav Folwarczny

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Frýdek-Místek postupují lékař Zdeněk Matušek (za ANO) a náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS). Matušek získal 42,33 procenta hlasů, druhý Folwarczny 31,83 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 37,61 procenta voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 16:10|

Babiš a Orbán hovořili v Ústí nad Labem o energetice nebo migraci

Na návštěvě České republiky je předseda maďarské vlády Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho přivítal premiér Andrej Babiš (ANO), poté zamířili do Ústí nad Labem, kde projednávali například investice, energetiku a migraci. Babiš v Ústeckém kraji vede volební kandidátku a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy, sešli v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Na tiskovou konferenci obou premiérů se nedostali někteří žurnalisté, novinářské organizace kritizují porušení Listiny základních práv a svobod.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 22:59|

Petřiček s Gregorovou kritizovali vyloučení ruské opozice z voleb. Pawlas odkázal na místní specifika

Rusové začali volit do Státní dumy. Favoritem je vládní strana, hlavní kritici Kremlu kandidovat nemohou. Evropský parlament varoval, že výsledky neuzná. Podle člena sněmovního zahraničního výboru Daniela Pawlase (KSČM) by hlasování mohlo proběhnout objektivně v kontextu specifičnosti země. Řekl to v pátečních Událostech, komentářích. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznili nemožnost opozice zapojit se do demokratické soutěže.
18. 9. 2021|

Česko má místo v EU, i když není dokonalá. Výzvy nás dle politiků čekají ekonomické i klimatické

Česko patří do Evropy, Unie ale má své nedostatky, které je potřeba řešit, zaznělo v debatě představitelů parlamentních stran, která se věnovala zahraniční politice. Hosté Událostí, komentářů se shodli na podpoře Izraele v konfliktu s Hamásem, vyzvali ale k zastavení civilních obětí. Za největší výzvy budoucích let považují klima, migraci, zadlužování či vztahy mezi Spojenými státy a Čínou.
21. 5. 2021|

Reakce správná, dozvuky sporné. Politici v debatě většinově ocenili české kroky v kauze Vrbětice

Česká republika reagovala správně, když vyhostila ruské diplomaty kvůli podílu ruských tajných služeb na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Většinově se na tom shodli zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o zahraniční politice. Výhrady zaznívaly k postoji prezidenta, od části spektra také k negativním důsledkům aféry na česko-ruské vztahy. Debatu moderoval Michal Kubal.
20. 5. 2021|

Příští týden se ve Frýdku-Místku o post utká senátor Carbol se starostkou Pešatovou

Ve druhém kole senátních voleb ve Frýdku-Místku proti sobě budou stát obhajující senátor Jiří Carbol (KDU–ČSL) s kandidátkou hnutí STAN Helenou Pešatovou. Zájem o senátorský post letos mělo deset kandidátů, jedná se o historicky nejvyšší číslo. V obvodu Frýdek-Místek přišlo o budoucích senátorech hlasovat přes 36 procent voličů.
3. 10. 2020|
OVM

Vystrčilova cesta na Tchaj-wan nepomůže, ani neuškodí, věří Petříček

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Česku nepomůže, ale ani mu neuškodí. Přesvědčen je o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Součástí české politiky směrem k Pekingu jsou podle něj i kontakty s Tchaj-wanem. Místopředseda poslaneckého zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) v Otázkách Václava Moravce varoval před reakcí čínské strany, dobré vztahy mezi oběma zeměmi podle něj pomohly v době pandemie koronaviru. Komunistický poslanec Daniel Pawlas považuje Vystrčilovy postoje za donquijotský boj s větrnými mlýny a míní, že Česko by mělo ve vzájemných vyjednáváních využít toho, že je členem Evropské unie.
14. 6. 2020|
Události komentáře

O bídě ve Venezuele se vytváří mediální obraz, říká komunista Pawlas. Krize tam je už dlouho, reaguje Farský

O bídě ve Venezuele se vytváří mediální obraz, pohled bez růžových brýlí ale ukazuje, že sankce Spojených států na ní nesou významný podíl. V Událostech, komentářích to řekl člen sněmovního zahraničního výboru Daniel Pawlas z KSČM. Poslanec Starostů a nezávislých Jan Farský ale oponoval, že ekonomická krize ve Venezuele trvá mnohem déle než několik týdnů trvající sankce USA.
29. 3. 2019|