TÉMA

Punkevní jeskyně

Na dno Macochy se Absolon poprvé spustil před 120 lety. Jeskyně s propastí navštíví ročně tisíce návštěvníků

Před 120 lety, 23. září 1901, se vědec Karel Absolon poprvé slanil na dno propasti Macocha v Moravském krasu. V roce 1909 se pak podařilo skupině kolem něj proniknout do Macochy z Pustého žlebu nově objevenými Punkevními jeskyněmi. Profesor Absolon tak pomohl zpřístupnit jeskyně Moravského krasu včetně slavné propasti.
23. 9. 2021|

Na lodičky s rozestupy. V pondělí se otevřou jeskyně Moravského krasu

Celkem 14 jeskyní se od pondělí po více než dvouměsíční pauze otevře veřejnosti. Kvůli nutnosti dodržovat rozestupy a omezenému množství lidí na prohlídkách si je ale za den zvládne prohlédnout méně návštěvníků. Průvodci proto doporučují rezervovat si místo předem.
22. 5. 2020|

Protáhli se mezi skalami. Před 110 lety se do Punkevních jeskyní dostala Absolonova výprava

Od chvíle, kdy se poprvé do Punkevních jeskyní dostali lidé, uplynulo 110 let. Moravský kras si letos na podzim připomíná úspěch tehdejšího týmu profesora Karla Absolona, který stojí za objevením neprobádaných prostor. Od té doby se na místo podívalo na 35 milionů návštěvníků z celého světa.
6. 10. 2019|

Turistika s bariérami. Nejen k Macoše se vozíčkáři dostávají s obtížemi

Strmé schody znepříjemňují vozíčkářům i návštěvníkům s kočárky výstup k lanovce, která vozí turisty od Punkevních jeskyní k propasti Macocha a zpět. Její provozovatelé usilují roky o rozšíření bezbariérového vstupu. Přístup bez překážek řeší i na jiných turisty hojně navštěvovaných místech.
4. 7. 2019|

České jeskyně otevírají sezonu. Lákají na nové lodě, válečnou továrnu nebo videoprojekce

Nové lodě, jeskynní videoprojekce, podzemní válečná továrna i opravené parkoviště. Jedenáct ze čtrnácti jeskyní v Česku je připraveno zahájit v sobotu hlavní sezónu. Oproti loňsku vstupné mírně podraží.
29. 3. 2019|