TÉMA

Samopal

Střelbu v Boňkově nepřežil pár seniorů a jejich vnuk. Matka je zraněna

Vražedný útok v osadě Boňkov na Přerovsku nepřežil v sobotu podle kriminalistů pár seniorů a jejich patnáctiletý vnuk. Jeho matka byla zraněna a skončila v nemocnici. Informoval o tom šéf odboru obecné kriminality krajské policie Jan Lisický. Kriminalisté z vraždy podezírají partnera matky, jehož tělo našli policisté později. Spáchal sebevraždu. Šlo o cizince, podle informací ČTK o Slováka, který byl již v minulosti stíhán. Tři členy rodiny podle kriminalistů zastřelil nelegálně drženým samopalem. Lisický uvedl, že šlo o vyřazenou slovenskou armádní zbraň. Motivem činu byla zřejmě nezvládnutá žárlivost a agresivita pachatele.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 15:20|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

V Bruselu zadrželi dva belgické vojáky. Stříleli z okna blízko budov Unie

Policie v Bruselu zadržela dva vojáky belgického letectva, kteří stříleli z airsoftových zbraní z okna domu v blízkosti budov evropských institucí. Policisté, které přivolali svědci střelby, našli u vojáků asi 200 nábojů do samopalů, které používá belgická armáda. O sobotním incidentu informoval v pátek server Politico a belgická média.
23. 12. 2022|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|
Události komentáře

Chirurg Šebek: Jako součást oblečení nosí v Jemenu samopal i malí chlapci

Třetina pacientů, se kterými se český chirurg Tomáš Šebek setkal na své jemenské misi s humanitární organizací Lékaři bez hranic, potřebovala zákrok kvůli střelnému zranění. Ve válkou zmítaném Jemenu, kde se střetává i zájem regionálních velmocí, je totiž kalašnikov prakticky běžnou součástí pánského oblečení – a to nejen u dospělých mužů, ale i u nedorostlých chlapců. O své blízkovýchodní zkušenosti mluvil český lékař v Událostech, komentářích.
28. 3. 2019|