TÉMA

CD

Soudy míří od cédéček k centrálnímu úložišti na serverech

Pokračující elektronizace justice má přinést i konec vypalování statisíců CD nosičů na soudech. Na cédéčkách stále musí soudy uchovávat zvukové záznamy z jednání. Do konce roku by mělo kompaktní disky nahradit centrální datové úložiště ministerstva spravedlnosti, ze kterého si budou moci soubory stáhnout například i advokáti.
26. 2. 2024|

V USA loni vinyly vynesly víc než cédéčka. Poprvé od osmdesátých let

Tržby z prodejů vinylových desek loni ve Spojených státech poprvé od roku 1987 předstihly CD. Zatímco desek se prodalo jednačtyřicet milionů za celkem 1,2 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun), za třicet tři milionů CD nosičů zákazníci zaplatili necelou půl miliardu dolarů. Vyplývá to ze zprávy americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA), na kterou upozornil zpravodajský server BBC.
15. 3. 2023|

Vinyl se vrátil. Desek se v Británii prodalo víc než CD

Počet prodaných vinylových desek v Británii letos poprvé za 35 let překonal počet prodaných kompaktních disků, do značné míry i díky novému albu americké zpěvačky Taylor Swiftové Midnights, informoval britský deník The Guardian.
28. 12. 2022|

Vzrostl zájem o dílo Karla Gotta. Lidé shánějí i předměty s jeho podobiznou

Písně Karla Gotta nyní znějí častěji než dřív. Hrají se v rádiích i prodejnách hudebních nosičů. Mnohonásobně víc než obvykle se prodávají také rozličné předměty se zpěvákovou podobiznou.
12. 10. 2019|

Stovky gramofonů pod jednou střechou. V Lošticích vzniklo unikátní muzeum

Tři stovky gramofonů na jednom místě si lidé budou moci prohlédnout v novém muzeu, které vzniklo při příležitosti 70. výročí založení firmy Tesla Litovel. Gramofony v muzeu v Lošticích na Šumpersku pochází ze soukromé sbírky. Zájem o gramofony v poslední době narůstá, v Litovli se vyrábějí dodnes.
26. 3. 2019|