TÉMA

Sirotci

Válka těžce dopadá na děti. Sirotci jsou vlečeni do Ruska, ukrajinské školy čelí bombardování

Smrt čtyřleté Lizy Dmytrijevové po ruském ostřelování města Vinnycja se stala dalším z tragických symbolů války na Ukrajině, utrpení těch nejmenších ale pokračuje dál. Podle Ukrajinců Rusové vydávají nelegální deportace ukrajinských dětí (často sirotků) na území Ruské federace za jejich záchranu a vysvobození.
20. 7. 2022|

Lidé si v Havířově připomněli 60. výročí neštěstí v Dole Dukla, při kterém zemřelo 108 lidí

Desítky lidí si ve středu v Havířově připomněly 60. výročí nejtragičtějšího poválečného důlního neštěstí v Česku, při kterém v Dole Dukla zahynulo 108 horníků. Pamětníci události, příbuzní zemřelých, bývalí horníci, zástupci města i těžební společnosti OKD se sešli u památníku se jmény všech obětí na hřbitově v Šumbarku. Pietní akt poté pokračoval ve smuteční síni.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 15:58|

Občanské organizace se mohou postarat o dětské uprchlíky, vyzvaly vládu ke změně postoje

Občanské organizace jsou připraveny postarat se o dětské uprchlíky, kteří nyní jsou v táborech v Řecku, uvedl zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko. O uprchlíky, proti jejichž přijetí však důrazně vystoupili někteří vládní politici, by se podle něj mohli postarat jednotlivci i organizace, které chtějí pomáhat.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 18:42|

Projekt české vesničky pro sirotky v Sýrii padl, podle Babiše víc pomohou peníze

Premiér Andrej Babiš (ANO) už nepočítá s vybudováním české vesničky pro sirotky v Sýrii, kterou původně plánoval. Tamním organizacím starajícím se o děti bez jednoho nebo obou rodičů osobně pošle 500 tisíc korun. Problém podle něj není v nedostatku zařízení, ale v penězích. Předseda vlády to uvedl na svém Facebooku. Doufá, že se s finančním příspěvkem přidají další lidé.
20. 1. 2020|

Chcete ohrozit naši bezpečnost, prohlásil místopředseda ČSSD na adresu Šojdrové

Česko a Slovensko znovu odmítly kvóty na rozdělování běženců. Už v minulých dnech zdejší politiky rozdělila žádost Řecka o pomoc s přemístěním čtyřiceti nezletilých a opuštěných dětí z tamních uprchlických táborů. V Událostech, komentářích o přijetí těchto dětí diskutovala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) s místopředsedou ČSSD Ondřejem Veselým. Podle europoslankyně svým postojem Česko odmítá dobrovolnou solidaritu. Řecko nám chce poslat problémové nezletilé, oponuje Veselý.
12. 11. 2019|
Uprchlická krize

Zachrání Česko sirotky? Návrat dětí do Sýrie je fikce, míní Hampl. Kobza varuje před únosem

Českem dál rezonuje debata o možném přijetí syrských sirotků. Podle senátora Václava Hampla (nestr. za KDU-ČSL a SZ) je fikce domnívat se, že se děti budou moci v nejbližší době vrátit do Sýrie. České rodiny by se mohly o sirotky starat formou pěstounské péče, míní Hampl. Poslanec Jiří Kobza (SPD) naopak v pořadu Události, komentáře varoval před vytržením uprchlíků z jejich přirozeného prostředí. Podle Kobzy by to Sýrie mohla považovat za únos.
26. 3. 2019|