TÉMA

Cyklona

Nejméně 22 mrtvých po sobě zanechala cyklona na jihu Brazílie, tvrdí tamní úřady

Cyklona od pondělí ve státě Rio Grande do Sul na jihu Brazílie způsobila smrt nejméně 21 osob. Uvedl to v úterý guvernér státu Eduardo Leite, podle kterého bylo nutné evakuovat na čtyři tisíce lidí. Podle agentury EFE v souvislosti s cyklonou přišel o život další člověk v sousedním státě Santa Catarina.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 23:20|

Sever Itálie zasáhla cyklona, zaplavila města a zablokovala dopravu do Francie

Zatímco na Sicílii hoří, severní části Itálie zasáhly v důsledku cyklony Poppea přívalové deště a silný vítr. S vodou v ulicích se potýkal Janov nebo přístavní Terst. Pobřeží Sardinie zažilo až sedmimetrové vlny a na vrcholcích Dolomit napadlo 15 centimetrů sněhu. Sesuvy půdy zablokovaly železniční dopravu mezi Itálií a Francií a zkomplikovaly i tu silniční. Bleskové povodně trápí i alpské regiony Rakouska. Toky v Tyrolsku a Salcbursku rozvodnily přívalové srážky, které oblast zasáhly během silných bouřek. Vydatné deště hlásí i Slovinsko.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 18:02|

Hurikán Eta zabíjel ve Střední Americe, ze čtvrtého stupně pak zeslábl na druhý

Nejméně tři lidé zemřeli v důsledku hurikánu Eta, který v úterý zasáhl Střední Ameriku. Oběti si vyžádal v Nikaragui a Hondurasu, kde rovněž způsobil značné škody. V noci zeslábl na druhý stupeň z pěti, ale stále ho provází silný vítr i vydatné deště, informovala agentura Europa Press.
4. 11. 2020|

Povodeň ohrožuje tři čtvrtě milionu Mosambičanů. Bojí se cholery i hladu

Počet obětí ničivého cyklonu Kenneth, který minulý týden zasáhl Mosambik, stoupl na 38, napsala agentura Reuters. Bouře také vyvolala nebývale rozsáhlou povodeň, která ohrožuje na tři čtvrtě milionu lidí. Jihoafrická země se stále vzpamatovává z mohutného cyklonu Idai, který postihl v březnu především její jižní část.
29. 4. 2019|
Počasí

Počet obětí cyklony Idai se blíží 800. V Mosambiku čekají na pomoc lidé i v korunách stromů

Ničivá cyklona Idai má v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi už přes 760 obětí. Mosambik požádal mezinárodní společenství o pomoc. Podle úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) tam byly zničeny tisíce domů, stovky škol a desítky zdravotních středisek. Voda také smetla na 400 tisíc hektarů úrody na polích, která byla těsně před sklizní. Armády Jihoafrické republiky a Indie už vyslaly letadla a vrtulníky pátrající po přeživších.
24. 3. 2019|