TÉMA

Charles Baudelaire

O kreolské múze básníka Baudelaira se mnoho neví, ona o něm ale vypráví

Charles Baudelaire zůstává i téměř po sto padesáti letech od smrti čteným básníkem. Komiks francouzského autora Yslaira se na literátův odkaz ale dívá očima jeho múzy Jeanne Duvalové. Přestože o Slečně Baudelairové, jak zní název knihy, se neví téměř nic.
11. 2. 2022|

Kam za výstavou: Do bublin v Brně, k Baudelairovi v Kutné Hoře i na sídliště v Hradci Králové

V Brně zahájila provoz nová galerie. Výstavou se veřejnosti otevírá i Havlíčkova vila v Břeclavi. Galerie hlavního města Prahy představuje nové přírůstky do svých sbírek. V Kutné Hoře se umělci hlásí k tématům prokletého básníka Charlese Baudelaira. Přinášíme výběr z aktuálních výstav, které zmínily Události v kultuře. V galeriích a muzeích nemusí být přitom člověk jen návštěvníkem, k budoucí výstavě může také přispět, třeba pokud se zapojí do projektu Muzea východních Čech.
17. 10. 2021|

Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta

V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|

Beatnický nakladatel, který nosil lunapark v hlavě. Ferlinghetti svou tvorbou kritizoval konzum i války

V pondělí zemřel legendární spisovatel Lawrence Ferlinghetti, dvorní nakladatel členů americké beat generation, bylo mu 101 let. Informoval o tom list The Washington Post s odvoláním na jeho syna Lorenza, který za příčinu označil onemocnění plic. Média úmrtí nespojují s koronavirovou pandemií. Literát se během svého života proslavil tvorbou básní a textů, které kritizovaly války, konzumerismus a americký establishment.
24. 2. 2021|

Zemřel beatnik a „etický anarchista“ Lawrence Ferlinghetti

Ve věku 101 let zemřel americký básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti, píše deník The Washington Post s odvoláním na umělcova syna. Ferlinghetti byl jedním z otců americké beat generation, která zásadně ovlivnila také českou kulturu.
23. 2. 2021|

Lunapark v hlavě, který osvobodil poezii. Básník Lawrence Ferlinghetti oslavuje sto let

Básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti patří mezi nejznámější autory dvacátého století. Jeden z otců americké beat generation, která zásadně ovlivnila také českou kulturu, vlastním dílem i svými občanskými postoji celý život otevírá nové cesty poezii, imaginaci a svobodě. V neděli 24. března básník – téměř stejně tak starý jako Československo – oslavuje sté narozeniny.
24. 3. 2019|