TÉMA

Lékový záznam

Počet nesouhlasů se sdíleným lékovým záznamem se za měsíc zdvojnásobil

Přes 4,5 tisíce nesouhlasů s lékovým záznamem pro lékaře registroval k úternímu odpoledni Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Proti číslům na konci května stoupl počet nesouhlasů na téměř dvojnásobek. Vyplývá to ze Statistiky elektronické preskripce. Pacienti mohou svůj lékový záznam sdílet od 1. června.
1. 7. 2020|

Zdravotníci budou moci nahlížet do lékového záznamu, přes dva tisíce lidí s tím již vyjádřilo nesouhlas

Nesouhlas s tím, aby lékař mohl vidět kompletní soupis jejich léků, vyjádřilo asi 2300 lidí, u lékárníků o tři sta víc. Jako součást e-receptu bude tato funkce lékařům nebo lékárníkům při výdeji léků dostupná od 1. června, soupis si mohou už od ledna zobrazit i sami pacienti. Oznámili to zástupci ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).
29. 5. 2020|

Směr elektronizace v českém zdravotnictví. Příští rok nastoupí e-neschopenky či lékový záznam

České zdravotnictví čekají v nadcházejícím roce novinky. Už na počátku ledna se spustí systém elektronických neschopenek a zvýší se také příspěvek nemocným na léčebné konopí. Od poloviny roku má začít fungovat také takzvaný lékový záznam a začít platit by mohl v roce 2020 i zákon o odškodňování rodičů, kterým po povinném očkování zemře dítě nebo bude mít vážné zdravotní problémy. V plánu jsou také změny u praktických lékařů.
26. 12. 2019|

Výslovně odmítnout, jinak je souhlas automatický. Proces sdílení lékových záznamů kritizují pacienti i lékaři

Od 1. prosince bude účinnná rozsáhlá novela o léčivech, jejíž součástí je sdílení informací o lécích pacientů. Už teď mohou lidé přístup do takzvaných lékových záznamů lékařům odmítnout. Pokud to neudělají, bude se automaticky počítat s tím, že dávají souhlas. V praxi lékaři a lékárníci začnou informace sdílet v červnu. Automatický souhlas se sdílením se nelíbí pacientským organizacím i lékařům. Bojí se především úniku citlivých informací. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že systém zjednodušuje práci lékařům i lékárníkům.
1. 12. 2019|

Lékař i lékárník si budou moci zjistit, jaké medikamenty pacient bere. Jeho souhlas nepotřebují

Ošetřující lékaři, lékárníci a zdravotničtí záchranáři budou mít přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Sněmovna opětovně schválila vládní novelu, která takzvaný lékový záznam pacienta zavede. Poslanci v úterý odmítli senátní návrh, aby pacient musel dát lékárníkovi k nahlížení do seznamu svých léků kvůli obavám ze zneužití dat aktivní souhlas.
24. 9. 2019|

Stále více lidí umírá kvůli nevhodné kombinaci léků. Některé pojišťovny nabízejí kontrolu

Přibývá pacientů, kteří skončí v nemocnici kvůli nesprávnému užívání léků. Velmi nebezpečná může být nevhodná kombinace různých přípravků. Podle ministerstva zdravotnictví by měl v budoucnu pomoci lékový záznam. Některé zdravotní pojišťovny mají vlastní systémy kontroly a pacienty na rizika upozorňují už nyní.
19. 5. 2019|

Sněmovna projednala lékový záznam. Není jasné, zda bude ke sdílení dat nutný souhlas pacienta

Poslanci chtějí v předloze o sdílení údajů o předepsaných lécích umožnit zásilkový prodej léků na předpis, regulovat reklamu na doplňky stravy nebo zvýšit navrhované úhrady ze zdravotního pojištění za léčivé konopí. Sněmovna rovněž vzala na vědomí státní závěrečný účet za rok 2017. Poslanci měli v programu na čtvrtek zejména pravidelné interpelace na členy vlády, dotazovány byly mimo jiné ministryně spravedlnosti a financí.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 16:18|

Nevhodná kombinace léků může zabíjet. Pacientům poradí on-line poradna

Počet lidí, kterým může nevhodná kombinace léků způsobit vážné komplikace, každým rokem roste. Upozorňují na to farmaceutické firmy. Důvodem je neustále rozšiřující se počet přípravků na trhu a také jejich zvyšující se spotřeba. Riziko by podle výrobců mohl snížit plánovaný lékový záznam, který má doplnit elektronický recept.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 18:41|