TÉMA

Tigris

Archeologové odhalili 3400 let staré město na dně vyschlé nádrže. Patřilo starověké říši Mitanni

Tým německých a kurdských archeologů odhalil 3400 let staré město, které se kdysi nacházelo na řece Tigris. Osada se vynořila z vod mosulské nádrže počátkem letošního roku, když hladina vody v důsledku extrémního sucha v Iráku rychle klesla. Rozsáhlé město s palácem a několika velkými budovami by podle vědců mohlo být starověké Zakhiku, jedno z důležitých center říše Mitanni (někdy též Mittani).
31. 5. 2022|

Boj o města útočníka vyčerpává, civilisty zabíjí. Neplatí při něm běžná pravidla války, ukázala analýza

Ruské jednotky se pokoušejí obklíčit ukrajinská města, aby v nich potom získaly kontrolu a také zničily vedení napadeného státu. Jenže zkušenosti z městských bojů v nedávné minulosti ukazují, jak složité, vyčerpávající a drahé mohou takové snahy být –⁠ a jak obrovskou tragédií jsou pro civilní obyvatelstvo.
8. 3. 2022|

Před 40 lety vypukla Irácko-íránská válka. Krvavý konflikt si vyžádal miliony obětí, skončil bezvýsledně

Osmiletá válka mezi Irákem a Íránem je řazena k nejkrvavějším konfliktům 20. století. Boje si na obou stranách vyžádaly na milion obětí a materiální škody se odhadují na stamiliony dolarů. Do konfliktu, který připomínal první světovou válku na evropském bojišti, se zejména dodávkami zbraní zapojily i obě tehdejší supervelmoci. Irácko-íránská válka nakonec skončila bez jasného vítěze, když obě země stáhly vojáky za hranice uznávané před konfliktem. Válku rozpoutal před 40 lety, 22. září 1980, Irák, příměří vstoupilo v platnost 20. srpna 1988.
22. 9. 2020|

Historické turecké město zatopí voda. Postup úřadů kritizují místní obyvatelé i sousední Irák

Turecké úřady nařídily obyvatelům starobylého města Hasankeyf na jihovýchodě země, aby se vystěhovali, než obec zatopí voda z nedaleké přehrady. Podle historiků bylo místo nepřetržitě osídleno až 12 tisíc let. Na postup úřadů si stěžují místní obyvatelé, ale i sousední Irák.
11. 6. 2019|

V Iráku se na řece Tigris potopil trajekt, téměř stovka lidí utonula

V severním Iráku se při nehodě trajektu na řece Tigris utopilo téměř sto lidí. Podle mluvčího ministerstva vnitra se podařilo zachránit 55 lidí, mezi nimiž je 19 dětí. Trajekt mířil k zábavnímu parku, kde se slavil perský Nový rok, který vítali lidé v Íránu, Iráku i Tádžikistánu. Zřejmě byl přetížen.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 21:26|