TÉMA

Molière

Harpagon v novém ostravském muzikálu není lakomý, když jde o humor

Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo původní muzikál Harpagon je lakomec? Inscenace vznikla na motivy slavné Molièrovy komedie. Plánovanou premiéru ostravská scéna 30. ledna skutečně odehrála, jen bez publika. Inscenaci nevysílala ani on-line, interakce s diváky je podle tvůrců pro vyznění této komedie třeba.
4. 2. 2021|

Rakev nemá kapsy. Lakomci v Divadle Mír je to ale jedno

Má všechno, co potřebuje, ale chce ještě víc. Na ostravské jeviště se vrací chamtivý Harpagon. Slavnou Molièrovu komedii uvádí ostravské Divadlo Mír v hlavní roli s Vladimírem Polákem.
4. 6. 2019|

„Zmocní se mě děs, když vidím lidi žít, jak žijí dnes.“ Misantrop si stěžuje na střední třídu

Národní divadlo v Praze po svém pojalo divadelní klasiku. Molièrova Misantropa využívá k popisu současné společnosti, kterou uspokojuje jen její sebeobraz. Hlavní postavu moralizujícího škarohlída konfrontuje s mladými lidmi z pražské střední třídy.
27. 5. 2019|

Peníze dělaj’ člověka, varuje Lakomec z Klicperova divadla

Harpagonova touha po penězích je pro naši dobu ještě příznačnější než pro Francii za vlády Ludvíka XIV., vysvětlují tvůrci z Klicperova divadla, proč sáhli po tři sta padesát let staré komedii slavného francouzského dramatika Molièra. Jeho Lakomce inscenují jako grotesku o společnosti, v níž touží po majetku všichni.
18. 3. 2019|