TÉMA

Centrum experimentálního divadla

Ústavní soud zamítl Dukovu žádost o omluvu od divadel
Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky a právníka Ronalda Němce, kteří se domáhali omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřovali v uvedení dvou her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice jim nevyhověla – poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí. Duka a Němec uvedli, že rozhodnutí respektují, trvají ale na tom, že nezávislý soud by se měl na tvorbě morálky podílet. Podle ředitele Centra experimentálního divadla v Brně Miroslava Oščatky by skutečným vítězstvím byl dialog, nikoliv hádání se o to, kdo má pravdu.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 18:04|
Kardinál Duka požene spor s brněnskými divadly až k Ústavnímu soudu. Žádá omluvu za provokativní hry
Kardinál Dominik Duka a jeho advokát Ronald Němec se budou dál dožadovat omluvy od brněnských divadel za uvedení dvou provokativních her. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nárok na omluvu zamítl, podají ústavní stížnost. České televizi to potvrdil Němec. Uvedení her bylo podle Duky a Němce zásahem do jejich osobnostních práv.
22. 6. 2021|Simona Schröderová
Brno snižuje výdaje na kulturu. V Národním divadle proto po třiceti letech skončil i dirigent Kyzlink
S rozpočtem skoro o 60 milionů korun menším než loni bude příští rok hospodařit brněnská kultura. Město dalo svým příspěvkovým organizacím za úkol snížit provozní výdaje. První výpovědi už kvůli tomu rozdalo Národní divadlo Brno, v rozpočtu mu bude chybět 20 milionů na tržbách, dalších devět a půl milionu mu škrtne město.
6. 11. 2020|
Z Podzemní univerzity do čela JAMU. Petr Oslzlý slaví 75 let
V povědomí veřejnosti je divadelní dramaturg, scenárista a herec Petr Oslzlý, narozený 26. dubna 1945, nejvíce spojen s brněnským divadlem Husa na provázku. Na této scéně působil několik desítek let jako umělecký šéf, na inscenacích se podílel dramaturgicky i jako herec. Pět let také organizoval v Brně Podzemní univerzitu, pak začal přednášet sám. Od února 2018 je rektorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) v Brně. Píše knihy o divadle a výtvarném umění.
24. 4. 2020|
Spor Duky a brněnských divadel míří k Nejvyššímu soudu. Kardinál dál požaduje omluvu za kontroverzní hry
Kardinál Dominik Duka ve sporu s brněnskými divadly podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Požaduje omluvu od Národního divadla Brno a Centra experimentálního divadla v Brně za uvedení inscenací Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Podle Duky se hry silně dotkly jeho vyznání. Spolu s ním žalobu podal i právník Ronald Němec, který se rovněž dovolal. Dřívější soudy žalobu i nárok na omluvu zamítly.
5. 2. 2020|Klára Hyláková
Brněnská divadla se nemusí omlouvat Dukovi. Soud zamítl kardinálovu žalobu
Brněnská divadla se nemusejí omlouvat Dominiku Dukovi za uvedení dvou kontroverzních her. Krajský soud v Brně potvrdil předchozí rozsudek městského soudu, který zamítl jeho žalobu podanou na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno kvůli dvěma hrám uvedeným v rámci festivalu Divadelní svět. K žalobě se připojil i Dukův právník Ronald Němec, který se ve věci také odvolal. Žádali omluvu za zásah do svých osobnostních práv. Rozsudek je pravomocný.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 11:00|
Brněnští umělci žádají víc bytů pro lidi v nouzi. Bojí se, že město sociální projekty seškrtá
Skupina umělců se v Brně postavila za projekty vedoucí k ukončování bezdomovectví. Zahájila je minulá koalice, když přidělila byty desítkám rodin i jednotlivcům v bytové nouzi. Současná koalice také vyčlenila byty pro lidi v bytové nouzi a bez přístřeší, podle umělců je to ale málo. Ředitel Centra experimentálního divadla (CED) Miroslav Oščatka v pondělí řekl, že politici nyní projekty redukují, což mu nepřijde správné. Na úterním zastupitelstvu budou desítky lidí požadovat, aby radnice vyčlenila pro lidi bez přístřeší více bytů.
13. 5. 2019|
Kardinál Duka trvá na tom, že divadelní hry zasáhly do jeho práv. Odvolává se ke krajskému soudu
Kardinál Dominik Duka chce pokračovat v soudním sporu s brněnskými divadelníky kvůli hrám Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Ke Krajskému soudu v Brně podal odvolání proti verdiktu městskéh soudu, který žalobu na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno zamítl. Hry podle kardinála a jeho advokáta Ronalda Němce zasáhly do jejich osobnostních práv. Domáhají se omluvy.
6. 5. 2019|Kristýna Šopfová
Kardinál Duka neuspěl se žalobou na brněnská divadla. Žádal omluvu kvůli kontroverzním hrám
Městský soud v Brně zamítl žalobu kardinála Duky na Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno. Žaloba se týkala uvedení kontroverzních her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět. Duka žádal omluvu za zásah do osobnostních práv. Rozsudek není pravomocný, žalobci se chtějí odvolat.  Spor by mohl skončit až u Evropského soudu pro lidská práva.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 17:30|