TÉMA

Arcibiskupství

Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|

Pražské arcibiskupství prodá vedle Jindřišské věže možná i hotel v Dolních Břežanech

Pražské arcibiskupství zvažuje vedle Jindřišské věže i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je podle arcibiskupství ztrátový. Generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík novinářům řekl, že arcibiskupství bude svou ekonomiku stavět na nájemním bydlení a lesním hospodaření, obtížně spravovatelného majetku se chce diecéze zbavovat.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 14:52|

Zdíkův palác v Olomouci čeká oprava za 50 milionů. Arcidiecézní muzeum bude víc než rok uzavřeno

Léta plánovaná rekonstrukce jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě, Zdíkova paláce v Olomouci, začne v únoru. Rekonstrukce biskupského paláce podle návrhu architekta Jana Šépky potrvá nejméně do května příštího roku a vyjde zhruba na 50 milionů korun. Arcidiecézní muzeum Olomouc, které tvoří na Václavském náměstí s palácem a katedrálou svatého Václava jeden turisticky atraktivní celek, tak bude více než rok uzavřeno.
28. 1. 2021|

Církev převzala správu zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Pro návštěvníky se nic nemění

Olomoucké arcibiskupství převzalo od státu správu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Církev získala zámek i zahradu už před čtyřmi lety. Na základě smlouvy, která právě skončila, se o ně ale nadále staral Národní památkový ústav. Teď bude provoz zajišťovat nezisková organizace založená arcibiskupstvím. Pro návštěvníky se podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera nic nemění.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 15:40|

Hranice uzavřely část Masarykova náměstí. Hrozí pád věžičky kostela

Radnice v Hranicích na Přerovsku v pátek uzavřela část Masarykova náměstí. Důvodem je havarijní stav menší věže kostela Stětí sv. Jana Křtitele na jižní straně náměstí. Hrozí, že se věžička zřítí. Situaci navíc zhoršuje silný vítr, kvůli němu začnou práce na odstranění věžičky nejdříve v pondělí. Pro dopravu je uzavřeno celé náměstí, pro chodce jen část.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 19:43|
Církevní restituce

Pozemky v kroměřížské Podzámecké zahradě patří státu, žalobu arcibiskupství soud zamítl

Pozemky v Podzámecké zahradě v Kroměříži, na kterých před několika lety vzniklo Národní centrum zahradní kultury, definitivně patří státu. Krajský soud v Brně pravomocně zamítl žalobu olomouckého arcibiskupství, které se vydání pozemků domáhalo. Informaci ČT potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy. Obdobně rozhodl začátkem března prvoinstanční soud i v případě kroměřížské Květné zahrady.
5. 4. 2019|

Církev neuspěla ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži. Zůstává státu

Stát nemusí církvi vydat kroměřížskou Květnou zahradu zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Okresní soud v Kroměříži. V zahradě, kterou spravuje Národní památkový ústav, vznikly v minulých letech péčí státu novostavby, které podle rozhodnutí soudu vydání zahrady olomouckému arcibiskupství neumožňují.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 14:31|