TÉMA

Mezinárodní smlouvy

Nikdo v Evropě se nechystá posílat vojáky na Ukrajinu, zdůraznil ve sněmovně premiér

Premiér Petr Fiala (ODS) čelil poprvé od loňského října ústním interpelacím. Na dotaz poslance Zdeňka Kettnera (SPD) předseda vlády uvedl, že se nikdo v Evropě nechystá posílat vojáky na Ukrajinu. Na pondělním pařížském summitu o pomoci zemi čelící ruské vojenské invazi šlo podle něj z hlediska času o „minimální téma“. Naprostá shoda byla podle něj na tom, že se o tom dál nebude mluvit ani uvažovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 17:51|

Evropské státy litují odchodu USA od dohody o otevřeném nebi. Problémy s Ruskem však potvrzují

Česko a devět dalších zemí Evropské unie ve společném prohlášení vyjádřily politování nad rozhodnutím Spojených států vystoupit z dohody umožňující kontrolní přelety nad signatářskými státy včetně Ruska. Zároveň evropské státy sdílí americké „obavy kolem implementace“ úmluvy ze strany Moskvy. Washington odchod od dohody o otevřeném nebi zdůvodnil tvrzením, že Rusko některá ustanovení nedodržovalo. Tamní diplomacie avizovala, že bude dohodu dodržovat, dokud bude platná.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 19:03|
Poslanecká sněmovna

Zrušení superhrubé mzdy je ohroženo, přiznala ministryně Schillerová na interpelacích

Zrušení takzvané superhrubé mzdy je v tuto chvíli ohroženo, i když konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Řekla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na čtvrtečních interpelacích ve sněmovně. Poslanci také ve čtvrtek schválili smlouvu s Ghanou o zamezení dvojímu zdanění, která má také zabránit únikům na daních z příjmů. Mezi Českem a Ghanou se v současné době žádná taková smlouva neuplatňuje. Dohodu uzavřely obě země v dubnu 2017, Senát dal souhlas k ratifikaci již loni v květnu.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 18:01|