TÉMA

Kuřecí maso

Inspektoři odhalili dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
12. 7. 2023|

Antimonopolní úřad nezjistil porušení soutěže u cen potravin. Nekula se obchodníkům neomluví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr to však odmítl, trh s potravinami v Česku podle něj opět funguje.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 21:51|

Mimořádné kontroly hovězího z Polska platí dál. Varšava musí nejprve Prahu přesvědčit o zlepšení

Česko neustoupí od mimořádných kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) po středečním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Evropská komise přitom na Prahu už minulý týden naléhala, aby kontroly zrušila. Česká strana to odmítla.
6. 3. 2019|