TÉMA

NBA

Bývalá hvězda NBA opravuje po Ukrajině poničené tělocvičny. Své žáky trénuje i navzdory útokům

Vedle kyjevské televizní věže, která se stala cílem ruských útoků hned zpočátku invaze, leží nenápadná tělocvična. Jako ostatní budovy ji poničily rakety. Bývalý hráč Los Angeles Lakers a ukrajinský basketbalový trenér Slava Medvěděnko se ale rozhodl s následky ruské agrese bojovat – mimo jiné své trofeje dal do aukce a z výtěžků financuje opravy tělocvičen po celé Ukrajině. A nehledě na útoky Rusů na energetickou infrastrukturu se věnuje i trénování svých malých svěřenců. Natáčela s ním zpravodajka ČT Barbora Maxová.
17. 12. 2022|

Sběratelské kartičky se vracejí do módy. Díky pandemii raketově roste jejich popularita i cena

Zájem o obchodování se sběratelskými kartičkami dosáhl díky pandemii astronomických výšin. Obrázky oblíbených hokejistů, které dříve lidé kupovali za pár korun třeba se žvýkačkami, mohou mít dnes až tisíckrát větší hodnotu. Podle zprávy amerického aukčního webu eBay byl rok 2020 rekordním obdobím pro svět sběratelů – kvůli absenci živého sportu a veřejného života se lidé obrátili alespoň ke sbírání svých oblíbených hráčů, nebo třeba i pokémonů, v karetní podobě. Roční nárůst obchodu s kartičkami v Americe přesáhl podle statistik on-line tržiště 142 procent.
25. 4. 2021|

Medailista z Pekingu byl národním hrdinou. Nyní je nepřítelem běloruského režimu

Z národního hrdiny se běloruský atlet Andrej Kravčenko stal nepřítelem režimu. Stříbrný olympijský medailista z Pekingu byl z reprezentace vyloučen poté, co se pustil do kritiky režimu Alexandra Lukašenka. Represím nečelí pouze tento desetibojař – Minsk pronásleduje i další sportovce, kteří se postavili po bok demonstrantů a požadují nové volby.
28. 11. 2020|

Nový přesný test na koronavirus znamená přelom. Stojí 10 dolarů, je ze slin a jeho autoři se vzdali zisku

Americké úřady schválily test, který rozpozná přítomnost nového koronaviru v lidských slinách. Podle řady expertů je jeho vznik jedním z nejdůležitějších kroků ve zvládnutí pandemie – a to nejen proto, že ho jeho autoři nechtějí zpeněžit.
17. 8. 2020|

Největší občanské nepokoje od atentátu na Martina L. Kinga. „Násilí není řešení,“ upozornila jeho dcera

Spojené státy americké zažívají největší občanské nepokoje od roku 1968, kdy byl spáchán atentát na Martina Luthera Kinga. Jeho dcera upozornila, že změny lze dosáhnout pouze nenásilně. Podle New York Times muselo už 21 států aktivovat Národní gardu. Přes čtyři tisíce lidí už bylo zatčeno. Současné protesty vyvolalo zabití George Floyda. Jeho pitva, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení tlakem na záda a krk.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 22:08|

Ve stínu koronaviru. USA zažívají netradiční prezidentskou kampaň

Volba amerického prezidenta často bývá největší zpravodajskou událostí roku. Kampaň je dlouhá, nelítostná a primárky po celých USA vždy nabídnou alespoň nějaká překvapení. Letos ale klání o oválnou pracovnu zastínila pandemie koronaviru, ke které média upřela pozornost. A nejen média – rizika jsou si vědomi i straníci a voliči, a COVID-19 tudíž významně promlouvá i do samotného výběru nominantů na post prezidenta.
3. 4. 2020|

Spor o Hongkong pronikl do světa videoher. Za potrestání hráče čelí studio Blizzard vlně kritiky

Jen týden uběhl od chvíle, kdy Čína potrestala americkou NBA za podporu protestujících v Hongkongu, kterou jim vyjádřil manažer jednoho z týmů. Přestože se liga jako taková zásadně postavila proti zmíněnému vyjádření, odešli sponzoři a byly rušeny exhibiční zápasy. Z basketbalových kurtů se hra o svobodu slova přelila do světa videoher. Centrem pozornosti se stal jeden z hlavních producentů, americký gigant Activision Blizzard.
19. 10. 2019|
Doporučujeme

South Park kritizoval Čínu, tamní úřady ho proto cenzurují. Tvůrci seriálu se jim v „omluvě“ vysmáli

Z čínských streamovacích služeb a sociálních médií zmizely všechny epizody, klipy a další obsah spojený s americkým animovaným seriálem Městečko South Park. Informovala o tom světová média s tím, že jde o reakci tamních úřadů na jednu z epizod, která byla velmi kritická vůči Pekingu. Tvůrci seriálu následně zveřejnili parodickou omluvu, v níž mimo jiné „vítají čínské cenzory v našich domovech a srdcích“.
8. 10. 2019Aktualizováno12. 10. 2019, 15:12|

Kromě Bílého domu i basketbalový zápas. Další body Babišovy návštěvy Spojených států

Hlavní událostí třídenní návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Spojených státech bude jednání v Bílém domě. Kromě sídla amerického prezidenta ale předseda vlády navštíví i Kongres nebo památník Tomáše Garrigua Masaryka.
6. 3. 2019|