TÉMA

David Michal

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Za stíhání v jízdenkové kauze vysoudili Babáková a Michal po dvou stech tisících

Advokátka Karolína Babáková dostane od státu dvě stě tisíc korun jako odškodnění nemajetkové újmy, které jí způsobilo trestní stíhání v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku. V úterý o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Stejnou částku přiznal i kolegovi Babákové, bývalému advokátovi Davidu Michalovi.
25. 7. 2023|

Justice oznámila nástup do vězení na špatné adrese. Byla to chyba, rozhodl Ústavní soud

Městský soud v Praze chyboval, když vydal příkaz k dodání podnikatele Ferdinanda Überalla do výkonu trestu. Předchozí výzvu k dobrovolnému nástupu do výkonu trestu justice doručovala Überallovi na jinou adresu, než na které do té doby písemnosti přebíral. Nakonec jej musela odvézt do věznice policie, právě na základě sporného příkazu, který zrušil Ústavní soud (ÚS). Nález patrně nebude mít přímý dopad na výkon trestu.
25. 10. 2022|

Soud poslal bývalého Rittigova advokáta na šest let za mříže za krácení daní

Pražský vrchní soud poslal na šest let do vězení bývalého advokáta Davida Michala za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. Zpřísnil tak prvoinstanční rozsudek, podle nějž si měl za mřížemi odpykat pět let. Podnikateli Ferdinandu Überallovi potvrdil odvolací senát pětiletý trest. Verdikt je pravomocný. Muži vinu od počátku odmítají.
1. 2. 2022|

Soud znovu zprostil Shenara obžaloby z krácení daní

Pražský městský soud znovu osvobodil někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který čelí obžalobě z toho, že neodvedl daně při prodeji tří projektových společností energetické firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že by se skutek vůbec stal. Shenar vinu od počátku odmítá, tvrdí, že zákon neporušil. Aktuální rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Shenar se práva na odvolání vzdal.
28. 5. 2021|

Dbalý se dovolal proti rozsudku, který mu uložil sedm let za korupci

Někdejší ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý podal dovolání proti rozsudku, podle nějž si má odpykat sedm let vězení za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků. Dovolali se rovněž zbylí dva odsouzení, bývalá účetní nemocnice Emilie Bialešová a advokát David Michal. Uvedl to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Doplnil, že v neprospěch jednoho z obžalovaných podalo dovolání také Nejvyšší státní zastupitelství.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 13:13|

Osvobození Nečasové a Rittiga v kauze BIS je definitivní. Státní zástupce dovolání v případu nepodá

Osvobození Jany Nečasové, dříve Nagyové, lobbisty Iva Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Státní zástupce Rostislav Bajger nebude proti pravomocnému rozsudku iniciovat dovolání k Nejvyššímu soudu. Pro Českou televizi to uvedl mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Podle něj sice státní zastupitelství s rozhodnutími soudů nesouhlasí, zákonné podmínky ale podle něj neumožňují dovolání v této věci podat.
15. 12. 2020|

Soud pravomocně osvobodil Nečasovou a Rittiga v kauze BIS

Osvobození Jany Nečasové (dříve Nagyové), lobbisty Iva Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) je pravomocné. Pražský vrchní soud zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila Rittigovu právníkovi obsah zprávy BIS a že lobbista mohl díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 19:25|

Kauza Nečasové a BIS je prý velmi komplikovaná. Usnesení soud vyhlásí až za týden

Pražský vrchní soud ve čtvrtek nedokázal rozhodnout ohledně Jany Nečasové (dříve Nagyové), lobbisty Ivo Rittiga a jeho právníka Davida Michala. Trojice čelí obžalobě v kauze údajného vyzrazení informace Bezpečnostní informační služby (BIS). Odvolací senát věc označil za procesně i skutkově komplikovanou, a usnesení tak vyhlásí až za týden. Nepravomocný rozsudek loni zprostil viny všechny tři obžalované.
24. 9. 2020|

Kauzu údajného tunelování dopravního podniku vrátil soud k dalšímu projednání

Kauzu údajného tunelování pražského dopravního podniku bude muset znovu projednat pražský městský soud. Odvolací senát v úterý částečně zrušil osvobozující rozsudek, kterým soud loni všech 17 obžalovaných zprostil viny. Mezi obviněnými je lobbista Ivo Rittig nebo někdejší šéf dopravního podniku Martin Dvořák, oba vinu odmítají. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je pravomocné.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 16:55|

Nečasovou i Rittiga soud osvobodil v kauze zprávy BIS. Nemravnost není trestná, řekla soudkyně

Janu Nečasovou osvobodil Městský soud v Praze v kauze údajného vyzrazení zprávy Bezpečnostní informační služby. Obžaloby soud zprostil i lobbistu Ivo Rittiga a právníka Davida Michala. Podle soudkyně Moniky Křikavové se sice na Úřadu vlády v době, kdy na něm Nečasová pracovala, děly nemravné věci, nikoli však trestné činy. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se odvolal.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 13:33|

Kauza vyzrazení zprávy BIS: Obžaloba navrhla pro Nečasovou tříletý trest, pro Rittiga a jeho právníka podmínky

V kauze vyzrazení utajované zprávy BIS žádá obžaloba pro Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) tři roky vězení a desetiletý zákaz činnosti. Pro lobbistu Iva Rittiga a jeho právníka Davida Michala chce podmíněné a peněžité tresty. V závěrečné řeči u pražského městského soudu to uvedl státní zástupce Rostislav Bajger. Obhájci všech tří obžalovaných požadují, aby soud jejich klienty zprostil viny.
30. 10. 2019|

Nejvyšší státní zástupce nepodá dovolání, Ivo Rittig je tak v kauze Oleo Chemical definitivně nevinný

Zproštění viny podnikatele Ivo Rittiga a Petra Michala v kauze Oleo Chemical je definitivní. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž proti osvobozujícímu rozsudku nepodá dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdil dozorující žalobce Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství.
14. 10. 2019|

Co vzkázala Nečasová Rittigovi? Soud se vrátil k údajnému vyzrazení zprávy BIS

Pražský městský soud se vrátil ke kauze údajného vyzrazení zprávy BIS. Státní zástupce se snaží usvědčit manželku bývalého premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), obžalováni jsou také lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal a obchodní partner Tomáš Jindra. Nikdo z nich na začátek soudu nedorazil, všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím nezodpověděla zásadní otázku – zda připustí jako důkaz odposlechy Rittiga, o které se obžaloba opírá.
17. 4. 2019|

Žalobce navrhuje pro lobbistu Rittiga a exšéfa DPP Dvořáka pět let vězení

Státní zástupce Adam Borgula navrhl, aby pražský městský soud poslal bývalého ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka a lobbistu Ivo Rittiga shodně na pět let do vězení. Ve své závěrečné řeči žádal také, aby dostali peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a zákaz činnosti. Muži se podle obžaloby podíleli na rozsáhlém tunelování podniku, který údajně přišel nejméně o 457,5 milionu korun.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 16:58|

Policie navrhla obžalovat Rittigova právníka Davida Michala z krácení daní

Policie navrhla obžalovat z krácení daní advokáta Davida Michala, který spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem. Informaci o ukončení vyšetřování potvrdil ČT dozorující státní zástupce Adam Borgula. Dalším obviněným, kterého navrhla policie obžalovat, je podnikatel Ferdinand Überall. Případ souvisí s prodejem pozemků v pražských Hodkovičkách.
3. 4. 2019|

Soud zpřísnil tresty Nečasové i dalším za sledování bývalé expremiérovy ženy. Do vězení je ale neposlal

Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil odvolací soud Janě Nečasové, dříve Nagyové, někdejší šéfce kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), i trojici zpravodajců podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je ale neposlal. Soud už dříve uložil podmíněné tresty.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 16:52|