TÉMA

Navigační systém Galileo

Úspěchy SpaceX mění evropskou kosmonautiku. Unie bude masivně investovat, aby udržela krok

Evropská unie chce investovat více peněz do vesmírných letů, satelitní komunikace a průzkumných misí, aby dokázala držet krok s kosmickými programy Spojených států a stále ctižádostivější Číny. V rozhovoru s agenturou Reuters to prohlásil unijní komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.
29. 6. 2020|

Z Prahy bude kosmické centrum EU. Usídlí se tam vesmírná agentura zaměstnávající 700 lidí

Z Prahy by se do budoucna mělo stát kosmické centrum celé Evropské unie. V Česku bude od roku 2021 sídlit nová Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA). Vznikne rozšířením organizace GSA, která v Praze řídí evropský družicový systém Galileo. Agentura se tak rozroste ze stávajících 100 na zhruba 700 lidí. Oznámili to zástupci ministerstva dopravy.
11. 12. 2019|

Evropský navigační systém Galileo po týdenní poruše opět funguje

Poskytování satelitních navigačních služeb evropským systémem Galileo bylo obnoveno. Bez dalších podrobností o tom informovala mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková a agentura GSA, která Galileo provozuje, sídlí v Praze, obnovení poskytování služeb oznámila na svém webu. Systém nefungoval od minulého čtvrtka kvůli technickým problémům pozemské části.
18. 7. 2019|

Češi mohou poprvé v dějinách pojmenovat exoplanetu. Nesmí to být Jágr ani Masaryk

Poprvé v historii mohou čeští občané vymyslet oficiální název pro exoplanetu, tedy planetu nacházející se mimo náš solární systém. Mezinárodní astronomická unie přidělila každému státu jednu a její pojmenování může ovlivnit široká veřejnost.
3. 6. 2019|

Vznikne evropská Agentura pro vesmírný program. Sídlo bude v Praze

Agentura GSA, která z Prahy odpovídá za unijní program navigačních družic Galileo, změní v příštích letech jméno na Agenturu pro vesmírný program a kvůli širší působnosti naroste o desítky nových zaměstnanců. V Bruselu se na tom dohodli zástupci europarlamentu, členských zemí EU a Evropské komise.
27. 2. 2019Aktualizováno27. 2. 2019, 13:51|