TÉMA

Lenka Klicperová

Reportéři ČT: Ukrajinští vojáci vyhlížejí moderní zbraně ze Západu, v Bachmutu zůstávají poslední civilisté

V obklíčeném Bachmutu stále zůstávají dva tisíce civilistů. Jako jedna z posledních novinářek tam minulý týden byla i reportérka Lenka Klicperová. Tomáš Vlach zase přináší svědectví z fronty, kde mluvil s vojáky, kteří s nasazením brání svoji zemi a vyhlížejí slíbenou pomoc ze Západu. Oba natáčeli pro Reportéry ČT.
14. 3. 2023|

Reportéři ČT: Čeští dobrovolníci na ukrajinské frontě bojují i zachraňují. Výbavu si kupují za své

Reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová navštívily české dobrovolníky, kteří se v oblasti Donbasu zapojili do obrany ukrajinského území před ruskou armádou. Jsou mezi nimi bývalí vojáci, ale například i lékař, který ještě donedávna působil v jedné východočeské nemocnici. Na rozdíl od jihoukrajinského Chersonu, který se v minulých týdnech dočkal osvobození od ruských okupantů, na Donbasu se fronta zasekla a nadále se zde vedou těžké boje.
22. 11. 2022|

Reportéři ČT získali svědectví ženy znásilněné ruskými vojáky. „Byla noc a měl samopal, měla jsem hrozný strach,“ svěřila se

Na Ukrajině již začalo vyšetřování sexuálních zločinů páchaných ruskými vojáky. Většinu znásilněných tvoří ženy. Mnoho obětí ale nechce vypovídat, protože mají strach z reakce veřejnosti. Jednou z mála, které se rozhodly mluvit, je dvaačtyřicetiletá Viktorie. Žije ve vesnici Beresťanka, která leží sto kilometrů západně od Kyjeva. Pro pořad Reportéři ČT s ní natáčela reportérka Lenka Klicperová.
7. 6. 2022|

Reportérky Klicperová a Kutilová natáčely frustraci Arménů v Karabachu

V Náhorním Karabachu a jeho okolí, kde na začátku listopadu ustalo další kolo bojů, natáčely Lenka Klicperová a Markéta Kutilová reakce tamních Arménů na podmínky příměří. Vyzpovídaly například obyvatele, kteří museli opustit své domovy a před přicházejícími Ázerbájdžánci je raději zapálili.
24. 11. 2020|
Reportéři ČT

Reportérky natáčely v kurdské věznici, kde přebývají bojovníci IS. Staví se do role obětí

Ve vězeních na severu Sýrie jsou tisíce bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Hlídají je Kurdové, kteří měli značnou zásluhu na porážce IS loni v dubnu. Zajatci se nyní vydávají za nevinné oběti a chtěli by se vrátit do svých původních zemí, které je však nechtějí. Do jedné z ostře střežených věznic se dostaly reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová.
14. 1. 2020|
Reportéři ČT

„Lidé se bojí a většina utíká pryč.“ V bombardované Sýrii natáčely reportérky Klicperová a Kutilová

Na začátku října zaútočilo Turecko v severní Sýrii na Kurdy. Umožnil to postup amerického prezidenta Donalda Trumpa, který dal rozkaz ke stažení svých vojáků, kteří v oblasti působili. Především na bedrech Kurdů přitom spočívala pozemní operace v boji proti takzvanému Islámskému státu, k čemuž je Američané vycvičili a vyzbrojili. Současnou situaci proto Kurdové vnímají jako zradu. Do místa bojů se vypravily novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, které natáčely pro pořad Reportéři ČT.
21. 10. 2019|
Reportéři ČT

„V Islámském státu se nám žilo dobře.“ České novinářky přivezly svědectví mizejícího chalífátu

Poslední obyvatelé území ovládaného organizací Islámský stát přecházejí pod správu jeho protivníků ze Syrských demokratických sil (SDF). Iráčané, Syřané i stovky cizinců z celého světa říkají, že jsou civilisté. Někteří si život v samozvaném chalífátu pochvalují, jiní raději nechtějí vůbec mluvit. Jejich první setkání se světem po letech natáčely pro Reportéry ČT novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová.
26. 2. 2019|