TÉMA

Vzteklina

Většina pejskařů v Americe je skeptická vůči očkování, odhalila nová studie

Nedůvěra k očkování a vakcínám, která kulminovala během pandemie covidu-19, se přenesla i mezi majitele a chovatele psů ve Spojených státech. Výzkumníci Bostonské univerzity zjistili, že velká většina pejskařů má vůči vakcinaci svých čtyřnohých miláčků větší či menší výhrady. Výrazný trend ve svých ordinacích už delší dobu zaznamenávají i veterináři, očkovaných psů ale paradoxně nijak výrazně neubývá.
14. 9. 2023|

Vědci studovali vzteklinu u netopýrů. Našli ji u osmi z 25 druhů

Mezinárodní vědecký tým čtyři roky zkoumal, jak jsou netopýři promořeni lyssaviry, mezi které patří i smrtelný virus klasické vztekliny. Skupina, jejímž členem je i český vědec Jan Zukal, otestovala 1027 zvířat 25 různých druhů z Bulharska, České republiky, Polska, Slovinska a Ruska. Zjistili, že celkový výskyt lyssavirů je v populacích netopýrů relativně nízký, okolo tří procent. Mezi nejpostiženější patří i v Česku nejhojnější netopýr velký.
19. 1. 2021|

Dobrovolníci v Brně očkovali psy bezdomovců

O zdraví psů žijících spolu s lidmi na ulici se v Brně už tři roky starají členové spolku Můj pes a já – oba bez domova. Naposledy se i za podpory studentů a veterinářů zapojili do boje proti vzteklině. Psy očkovali a zdarma jim poskytli i další zdravotní péči.
3. 10. 2019|

Český lev se dívá hlavně na Českou televizi. Nominace získala za Duklu 61 či Dabing Street

Měsíc po oznámení filmových nominací představují ceny Český lev také nominace na nejlepší televizní počiny uplynulého roku. Obě hodnocené kategorie – film či minisérie a seriál – si pro sebe s převahou zabraly projekty České televize. „Televizní“ Český lev bude spolu s dalšími soškami předán při slavnostním ceremoniálu 23. března, v přímém přenosu ČT.
25. 2. 2019|