TÉMA

Martin Kocanda

Národní knihovnu povede Tomáš Foltýn. Zná ji jako málokdo, oceňuje ministr Zaorálek

Novým generálním ředitelem Národní knihovny (NK) bude Tomáš Foltýn, funkce se ujme v květnu. Foltýn dosud v knihovně zastával funkci ředitele Odboru správy fondů. Vybrán byl z pěti kandidátů.
3. 2. 2021Aktualizováno3. 2. 2021, 11:31|
Události komentáře

Zaorálek spojuje odvolání šéfa Národní knihovny s problémy kolem miliardových zakázek. Ministr lže, řekl Kocanda

Úterní odvolání ředitele Národní knihovny Martina Kocandy zdůvodnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) problémy s IT zakázkou na e-knihovnu, která podle něj souvisí i s podobnými zakázkami samotného ministerstva. Těmi se nyní zabývá policie. Ministr v Interview ČT24 řekl, že kolem projektu e-knihovny se pohybovali lidé spojení se zakázkami, které označil za zmanipulované. Podle Kocandy ministr lže.
22. 7. 2020|

„Dlouhodobě netransparentní.“ Ministr kultury odvolal ředitele Národní knihovny Kocandu

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se rozhodl odvolat generálního ředitele Národní knihovny Martina Kocandu. Svůj krok odůvodnil netransparentními projekty a nefunkčním řízením. Konkrétně zmínil například problematický projekt e-knihovny a nepostupující revitalizaci Klementina. Kocanda v reakci uvedl, že sporný projekt e-knihovny sám zastavil. O svém konci ve funkci se prý dozvěděl od ministra v úterý ráno, žádné právní kroky v této souvislosti nechystá.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 15:49|

Znovu se mluví o blobu od Kaplického. Do vlády míří Zaorálkův návrh na novostavbu Národní knihovny

Po více než deseti letech navrhne ministerstvo kultury, aby byla postavena nová budova pro Národní knihovnu (NK). Ministr resortu Lubomír Zaorálek má v úmyslu předložit vládě potřebný materiál. Termín ještě není znám. Důvodem pro návrh jsou stejně jako při předchozím neúspěšném pokusu nedostatečné prostorové kapacity knihovny. Zaorálek zároveň jedná s pražským primátorem o možném místě.
7. 1. 2020|
Události komentáře

Ministerstvu mohla vadit má kritika situace v Národní knihovně, míní odvolaný Richter

Končící šéf Ústřední knihovnické rady Vít Richter důvod svého odvolání nezná. Domnívá se ale, že za ním může být jeho kritika situace v Národní knihovně. Řekl to v Událostech, komentářích. Richtera s odkazem na změnu statutu rady odvolal z místa, které zastával dvě desítky let, bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) poslední den svého působení ve funkci. Richtera má ve funkci nahradit dosavadní ředitel Národní knihovny Martin Kocanda.
14. 8. 2019|

Vzácný dokument z doby Jana Husa se vydražil za sedm milionů. Půjde do soukromých rukou

Vzácný dokument z roku 1414 související s církevním reformátorem Janem Husem se na nedělní aukci společnosti 1. Art Consulting vydražil za kladívkovou cenu 6,1 milionu korun. S aukčním poplatkem tak nový soukromý majitel zaplatí částku přesahující sedm milionů. O listinu neúspěšně jevila zájem i Národní knihovna (NK).
24. 2. 2019|